Украинец стана лидер на опозицията в Австралия

Снимка: Australian Federation of Ukrainian Organisations
Снимка: Australian Federation of Ukrainian Organisations

На 4 декември австралийският политик с украински корени Матю Гай (Matthew Guy) беше избран за лидер на Либералната партия, което автоматично го прави лидер на опозицията в страната, съобщава медиапорталът на украинската диаспора VIDIA.

„Ние искрено поздравяваме депутата Матю Гай с победата като лидер на опозицията – се казва в обръщението на Австралийската федерация на украинските организации АФУО. — Матю Гай се гордее със своя украински произход и всячески подкрепя демократизацията и независимостта на Украйна, а също така и украинската общност в Австралия.“

„В разгара на Майдана той вдигна украинското знаме в Парламента на щата Виктория и той заслужава своя нов пост с упоритата си работа, преданост и стратегично виждане“, — се отбелязва във съобщението на АФУО.

Матю Гай е австралийски политик, член на Викторианския законодателен съвет от Либералната партия. От 2010 година е министър на планирането в щата Виктория. Матю Гай е женен с три деца. Той има украински произход – семейството на неговата майка е напуснало СССР през 1949 година.