Александър Турчинов

Турчинов: РФ може всеки момент да започне пълномащабна война – Украйна трябва да е готова

Предстоят няколко етапа на общонационална мобилизация

Александър Турчинов
Александър Турчинов

Новоизбраният секретар на Съвета за национална сигурност и отбрана (СНСО) Александър Турчинов на брифинг днес е заявил, че Руската федерация може да започне пълномащабна континентална война във всеки един момент, съобщава Интерфакс-Украина.

„Днес страната ни е изправена пред сериозни и опасни предизвикателства. Режимът за прекратяване на огъня, нарушаван постоянно от руските терористични групи, може по всяко време да ескалира в нова жестока конфронтация. Русия може да започне пълномащабна континентална война. И това може да се случи по всяко време“ – е заявил А. Турчинов.

„Ние нямаме избор – да бъдем готови или не. Първостепенната задача на СНСО е осигуряване на пълна мобилизация на всички налични ресурси в страната с цел да изградим мощен отбранителен комплекс, да сме готови да отблъснем агресора, да освободим изцяло нашата територия “ – е подчертал секретарят на СНСО.

Същевременно Турчинов прогнозира, че украинската армия ще стане най-мощната армия в Европа. За тази цел е предвидено провеждането на общонационална мобилизация на няколко етапа.  Според Турчинов така ще се формира нов мощен 100-хиляден армейски резерв.

Секретарят на СНСО е подчертал и необходимостта от създаването на нова стратегия за национална сигурност и нова военна доктрина, в която ясно да е определен главният противник на Украйна.

„Въпреки режима на икономия на всички ресурси и преди всичко – на финанси, не можем да икономисваме, когато става въпрос за нашите въоръжени сили, за нашата Национална гвардия, за нашата отбрана“ – е подчертал Александър Турчинов, като е отбелязал, че бюджетът за отбрана на страната ще бъде обсъден на заседание на СНСО в събота.