Топ факти за лъжите за Украйна – част 3

Американският уеб сайт Examiner.com публикува сборник с най-невероятните лъжи на РФ за Украйна.

Агресивната информационна война, която РФ води чрез своята пропагандна машина, продължава да произвежда дезинформация, за да оправдае намесата в Украйна. Явно лъжлива информация и картинки се разпространяват по всички достъпни начини: като се започне от водещите политици и нечестните росийски средства за масова информация, и се завърши с блогърите, полезните идиоти и ордите платени тролове, които устройват набези в коментарите към статиите за Украйна, разпространяват злоба, ненавист и нагла лъжа.

Предишните части от серията публикации, които разкриват лъжите, можете да видите по следните линкове:

Топ-факти за лъжите за Украйна – част 1
Топ-факти за лъжите за Украйна – част 2

41

РИА Новости (една от най-големите информационни агенции в РФ) е публикувала статия за хуманитарната криза в Украйна, като цитира невероятните заявления на проросийските терористи. Пряк цитат от статията гласи, че уж „славянските опълченци са намерили край Карачун 180 тела на загинали украински бойци от Националната гвардия с разпорени кореми, а малко по-надалеч — още около 300 тела без вътрешни органи. „Тъй като за потвърждаване на това заявление не е имало фотографии с 300 изкормени тела, РИА Новости използва фотография, която всъщност няма никакво отношение към Украйна. В действителност това е била една от множеството фотографии на чудовищните престъпления на РФ по време на войната в Чечения. Фейковите „новини“ за предполагаема реколта от органи в Украйна (често със същата фотография, която няма отношение към това) продължава да се разпространяват по мрежата като горски пожар.

bodies

 

42

Радостната “новина” за още един украински вертолет, който уж бил свален от проросийските терористи/сепаратисти на 22 юни 2014 г. Politicus.ru публикува статия със снимка на това, което уж е останало от гореспоменатия вертолет. Всъщност снимката показва резултата от въздушния сблъсък до село Сармат, окръг Джамнагар на щат Гуджарат в Индия   на 30 август 2012 г.

helicopter

43

Джен Псаки стана една от любимите теми за росийските средства за масова информация. RG.ru публикува статия със заглавие “Джен Псаки е намерила планина в Ростовска област” (бел. на превод. статията вече е свалена от сайта).  Статията съдържа цитати от репортаж на журналиста Мет Ли за украинските бежанци в РФ,  които Псаки уж е индентифицирала като «туристи, които  са отишли да разгледат ростовските планини». Мет Ли бързо опроверга тази информация: „подобен разговор не е имало  и заявленията в статията са неверни„. Въпреки че Ли опровергава информацията в статията, същите заявления са подхванати от Комсомольская правда и други новинарски издания, а някои от тях приписват авторството на неверните цитати на  Асошиейтед Пресс. Lenta.ru се извини на Джен Псаки за препечатването на споменатите неверни заявления. Други издания не поднесоха извинения, а вместо това започнаха да разказват за предишните коментари на Псаки и да поставят под въпрос степента на доверие към нея.

 

Psaki

44

Множество росийски “новинарски” уеб сайтове, блогъри и потребители на социалните мрежи разпространиха фейковата „новина“ за 300 изкормени тела на войници от Националната гвардия на Украйна, които уж били намерени от проросийските терористи/сепаратисти в масови гробове. Снимката, която многократно беше използвана за илюстрация на кървавата фантазия, е била взета от архивите, в които са документирани зверствата на росийските войници в Чечения.

graves

45

Главният разказвач на приказки в РФ – Владимир Путин – яростно отричаше, че росийските войски са участвали в анексирането на Крим. Но след аншлюса Путин си призна, че е излъгал и потвърди, че въоръжените сили на РФ са участвали активно в незаконното анексиране на украинския Крим.

Putin

46

Редица росийски източници са разпространили дезинформация за изгаряне на книги на руски език в Киев на 6 юли 2014 г. Всъщност никой не е изгарял книги. На снимките, които са използвани като потвърждение на тази измислица, е показано унищожаването на нелегално строителство в Киев.

fire

47

Тази снимка на малко момче е била представена като доказателство за раняването на детето в резултат на бомбардировка на гражданското население от украинците. Всъщност фотографията на детето е направена в Сирия.

wonded_boy

 

48

Фотографията на неизбухнала касетна бомба в Донецк се представя като потвърждение, че украинските военни уж използват касетни бомби. Всъщност това е снимка, направена от Асошиейтед Прес. Тази касетна бомба е била използвана от Израел в Ливан през 2006.

bomb

49

Снимката на горящо житно поле се разпространява в Интернет със заявлението, че украинската власт изкуствено създава глад като изгаря посевите в украинския Донбас. Всъщност на снимката е пожар, който неотдавна е вилнял на поле във Вологодска област в РФ.

4field

50

Една шега, публикувана в украинската версия на “The Onion” (UA Review) през 2012 година, е била използвана от росийските СМИ за създаването на невероятната история как в Лвов секат брезите, за да разрушат росийското културно влияние в Украйна.

tree

51

Широко се разпространява снимката на мъртво момиче с надпис “Юлия Изотова” заедно със стихотворения и бележка, че за смъртта на момичето са виновни украинските военни. Всъщност тази снимка е била взета от уеб сайт, създаден в памет на Анастасия Луцишина, убита от сексуален престъпник в РФ през 2013 година.

Nastya

52

Росийският президент Владимир Путин е излъгал пресата в интервю, публикувано от Russia Today (RT). Той е заявил, че „никакви росийски армейски подразделения или военни инструктори в югоизточна Украйна не е имало и няма“.  Съществуват множество доказателства, които доказват активното участие на росийски въоръжени сили в координацията на действията на терористите/сепаратистите в Украйна.

lies

53

Russia Today (RT) неоснователно е заявил, че в Украйна са изпратени 400 американски наемници. В своя безотговорен сюжет журналисти на Russia Today говорят ту за Blackwater, ту за Academi и утвърждават, че техни хора са били изпратени  в Украйна за военна операция. Academi рязко опроверга обвиненията, като подчерта, че заявленията на RT са нагла лъжа и че техните сътрудници не действат на територията на Украйна.  Academi също отбелязва, че дори най-примитивна проверка на фактите и материалите би дала възможност да бъдат отличени Blackwater от Academi.

Academi

 

54

Масово разпространявана снимка на малко момче, което уж е убито от украинските военни, всъщност е фотография от 2010 година, на която е изобразена жертва на религиозен фанатик.

Crimeanboy

55

Росийската обществена телевизия (канал „Россия 24“) активно разпространява скандална лъжа за предполагаемо масово изземване на вътрешни органи от живи хора от украински и чуждестранни лекари. Всъщност този плод на болно въображение се е появил в росийската социална мрежа ВКонтакте и няма нищо общо с реалността.

organs

56

На снимката на момиче, което уж е убито от украински военни в Славянск,  всъщност е изобразено дете, което е загинало в Крим през 2013.

crimiangirl

57

Това не е предполагаем “концентрационен лагер” в Украйна, това е снимка от Босна, направена през 1995 година. Въпреки сензационните заявления на росийските медии и политици, в Украйна няма концентрационни лагери.

camp

58

Това малко момиченце не е жертва на бомбардировките на Донбас от украинската армия. Тя е австралийкаобожава своето кученце и обича да си играе в калта.

Girlwithadog

59

Russia Today излиза с лъжливи изявления, че корпорацията RAND е предложила на Украйна “план”, включващ редица нечовешки, драконови решения, които правителството на Украйна трябва да приеме против собствения си народ. Дори след като корпорацията RAND заявява, че не е разработвала подобен план, Russia Today публикува статия, в която водещият на BlogTalkRadio изказва мнение, че “Ръководството за геноцид” е главният експортен продукт на Америка. Ръководителят на пресслужбата на организацията RAND – Джефри Хайдей – дава коментари на Examiner: “Всъщност RAND не са създавали подобен документ. За всеки, който е запознат с изследванията на RAND, е очевидно, че меморандумът е фалшифициран. Забелязва се, че той е критичен, не е основан на факти и има странно форматиране. Трябва да се отбележи, че RT е изтрил минимум две статии, в които се споменава за лъжливия план.»

plan

60

Снимка на малко момиче, което уж е загинало от бомбардировка на украински военни в Славянск. Изображението масово е било разпространено, дори е било публикувано от журналиста на „Комсомолска правда“ Виктор Баранец. Всъщност на снимката е дете в сирийската болница Алхуррия.

GirlSyria

Автор: Джулия Девис, Лос-Анджелис, www.examiner.com.

 

Продължението следва…