уряд

Тест за украинските депутати в борбата с корупцията

На 7 октомври украинският парламент ще проведе заседание, инициирано от правителството и посветено на борбата с корупцията.

Яценюк„За половин година – съобщава днес министър-председателят Арсений Яценюк, – правителството ограничи значително правомощията на чиновниците. Намали броя на контролиращите органи. От 56 останаха 27.

Намален е и броят на контролните функции от 1100 на 680. Ограничени са инспекциите.

Сега министерският съвет внася във Върховната рада два законопроекта.

Първият закон предвижда разкриване на информацията за всички реални собственици на всички украински компании. За да не могат чиновниците, които са истинските собственици на някой бизнес, да се крият зад тъща си и зад други роднини.

Така също украинските граждани ще получат достъп до информацията за собствениците на всички недвижими имоти в Украйна.

Вторият закон – бих го нарекъл Антикорупционен кодекс – е разработен съвместно със западни експерти.

Той предвижда задължително електронно деклариране на приходите и разходите за всички държавни чиновници от 1 до 3 категория. И всеки гражданин ще може да получи достъп до тази електронна декларация.

В този закон е акцентирано преди всичко върху заемащите висши длъжности в правителството, президентството, централните органи на изпълнителната власт, ръководителите на местните администрации.

Утрешното заседание на парламента е тест за депутатите: дали те са готови не на думи, а на дела да подкрепят борбата с корупцията в Украйна.”