КПП на руско-украинската граница

Терористите от ДНР: РФ затваря границата за доброволците

olezhka

Руските органи на реда в последно време са започнали да задържат на границата с Украйна доброволци, които желаят да встъпят в редовете на сепаратистите.

Това е разказал в интервю за Газета.Ru полевият командир на самопровъзгласената „Донецка народна република“ Олег Мелников, съобщава руската телевизия „Дождь“.

По думите му от началото на въоръжения конфликт в Източна Украйна много хора с оръжие не са били пропускани на границата нито в едната, нито в другата посока.

Но границата е била пазена толкова лошо, че е можело да се прекарват големи колони с хора и „хуманитарна помощ“.

Сега, както разказва Мелников, «руските граничари сериозно са изменили отношението си към доброволците и активистите» и всички, които не са преминали границата през граничните пунктове, се смятат за нарушители.

При това «на официалните КПП нещата не стоят по-добре: практически е невъзможно да се оформи хуманитарен товар. За да прекара 100 якета през границата, нашият човек е пресичал насам-натам около 100 пъти» отбелязва Мелников.

По-рано „заместник-министърът на отбраната“ на «ДНР» Сергей Петровский е заявил, че «вече повече от две седмици се наблюдава рязко намаляване на броя на доброволците от Русия“.