Крим

Свой сред чужди, чужд сред свои или номинация за наградите „Дарвин“

Преподавателят по приложна математика в Кримския федерален университет (КФУ) Валерий Подъячий, борил се за присъединяването на Крим към Русия и получил присъда за това от украински съд, все пак е практикувал любимата си професия, докато Крим все още не беше анексиран от Русия. Във вече руския Крим, в навечерието на 2016 година, е изгонен от работа за това, че е осъждан.

Валерий Подъячий пред входа на ЖП-гарата в Симферопол. Снимка: Иван Жилин/«Новая  газета»
Валерий Подъячий пред входа на ЖП-гарата в Симферопол.

На жителите на Крим Валерий Подъячий е известен отдавна. Още през 2007 година той създава движението „Севастопол – Крим – Русия“, което провъзгласява за своя цел присъединението на Кримския полуостров към РФ.

„Членски книжки нямахме и не мога да кажа точния брой на активистите на движението, но имахме клонове във всичките осем по-големи града в Крим: Симферопол, Севастопол, Керч, Феодосия, Саки, Евпатория, Бахчисарай и Ялта.“ – разказва Подъячий. „Навсякъде организирахме акции. Най-голямата, според мен, беше тази в Севастопол, през 2007 година, когато нашия поддръжник, адмиралът от ВМС на СССР Алексей Усолцев спусна бяло знаме над входа на Щаба на ВМС на Украйна. По такъв начин символично „разиграхме“ капитулацията на украинските войски и настояхме за извеждането им от Крим.“ – продължава разказа си преподавателят по математика.

Така нареченият „фронт“ не се ограничава само с улични акции, активистите на движението се опитват да реализират целта си и по съдебен път.

Киев изтърпява провокациите на „фронта“ цели четири години. Последната капка е прес-съобщение на движението от януари 2011 година, в което се казва: „За да бъдат предотвратени драматичните за жителите на полуострова събития, кримският парламент е длъжен <…> да обяви полуострова за територия под юрисдикцията на РФ и да задължи всички местни органи на властта в Крим и другите подведомствени учреждения да поставят на сградите си държавния флаг на Русия.“

СБУ еднозначно определя това като призив за нарушаване на териториалната цялостност на Украйна – част 2, чл. 110 от НК и Валерий Подъячий и неговият съратник Семьон Клюев са задържани. А на 28 февруари същата година симферополският апелационен съд ги осъжда на 3 години лишаване от свобода условно, с 1 година изпитателен срок.

В затвора двамата не престояват нито ден.

„След произнасянето на присъдата, се завърнах към преподавателската си работа, работех в Кримския филиал на Европейския университет.“ – продължава Подъячий, потвърждавайки с това факта, че дори и с присъда за сепаратизъм, украинските власти му позволяват да преподава в Украйна.

На естествено възникналия въпрос какво все пак не го е устройвало и защо е искал Крим да се отдели, отговаря: „На първо място, това е езиковият въпрос. Цялата документация трябваше да се води на украински език: университетските документи, съдебните актове, даже свидетелствата от ГРАО. Втората причина, това са евроатлантическите стремления на Украйна – по този път страната върви отдавна, това е ясно определен вектор, но за Крим е неподходящ – ментално ние сме част от Русия.“

Разказа си Подъячий завършва така: „Безработен съм само от седмица. До 31 декември 2015 година работех като старши преподавател в Академията по биоресурси и използване на природата към КФУ – преподавах приложна математика. Че ще бъда уволнен разбрах още през ноември, когато във ВУЗ-а решиха да се проведе конкурс за преназначаване. Всички кандидати трябваше да представят свидетелства за съдимост. Аз съм осъждан, а в справката, която МВР на РФ ми издаде беше вписано, че решения на украинските съдилища, произнесени до 18.03.2014 г. остават в сила, съгласно ФЗ N91. Това означава, че си оставам сепаратист.
Междувременно, докато чакам се реши моя проблем, бих могъл да поработя и като портиер.“

Източник: „Новая газета“