ДНР

Светът не признава псевдоизборите в „ДНР“ и „ЛНР“

ДНРЕвропейският съюз не изпраща никакви наблюдатели от Европейския парламент за „изборите“, организирани от терористите в Донбас. Депутатите от Европейския парламент, които са се съгласили да бъдат наблюдатели на сепаратистките „избори“, действат като частни лица.

Както съобщава „ВВС Украина“, това е заявил председателят на Комисията по външните работи на законодателния орган на ЕС Елмар Брок.

„ЕС не признава тези избори, които ще се проведат в противоречие с украинското законодателство, а следователно ще бъдат нелегитимни. Освен това, те напълно противоречат на духа и буквата на Минския протокол и са насочени към проваляне на мирния процес в Донбас“, отбелязва Брок.

По думите му отделни евродепутати, като например Бела Ковач от Унгария, които са се съгласили да бъдат наблюдатели на сепаратистските „избори“, не разполагат с мандат от Европейския парламент и действат като частни лица.

„Ако това се потвърди, аз заявявам: тези депутати не са получили мандат на наблюдатели за тези „избори“ от никакви органи на Европейския парламент и не могат да говорят от тяхно име. Всякакви техни евентуални коментари относно провеждането или резултатите на тези псевдоизбори нямат никакво отношение към Европарламента и Евросъюза“, подчертава Елмар Брок.

захарченко

За 2 ноември в така наречените „Донецка народна република“ и „Луганска народна република“ са насрочени избори за нови ръководители на републиките и за депутати в т. нар. „Народни съвети“. 

По-рано Генералният секретар на ООН Пан Ги Мун изрази съжаление във връзка с намерението на „властите“ в „ДНР“ и „ЛНР“ да проведат собствени избори. 

Подобна позиция изказаха държавният секретар на САЩ Джон Кери и президентът на Франция Франсоа Оланд.

Същевременно външният министър на РФ Сергей Лавров изрази надежда, че изборите ще се състоят и увери, че РФ ще признае техните резултати.