Надежда Савченко

Стартира интернет акция в подкрепа на Надежда Савченко

Надежда СавченкоНа 5 януари започва международна интернет акция в подкрепа на арестуваната в Русия украинска военнослужеща Надежда Савченко, съобщиха украинските медии. Инициаторите на акцията призовават към разпространяване на информационни материали за Надежда Савченко, както и на фото- и видеоматериали на различни езици с хештег #FreeSavchenko.

5 януари е 22-ят ден от гладната стачка, която украинската военнослужеща обяви в знак на протест срещу своя арест. На 22 декември Московският градски съд отклони молбата на адвокатите й за незабавното освобождаване на Савченко и удължи срока на ареста й до 13 февруари 2015 година. Тогава тя заяви, че обявява безсрочна гладна стачка, а всякакви опити да бъде хранена принудително ще счита за изтезания. Защитата и роднините на Савченко са сериозно загрижени за нейното здравословно състояние.

Надежда Савченко

 

Надежда Савченко е обвинена в съучастие в гибелта на двама руски журналисти в Източна Украйна, което тя отрича. Преди време адвокатите й представиха документи, които доказват, че в момента, когато журналистите попадат под обстрел, Савченко от един час вече е била пленена от сепаратистите, които след това я извеждат без нейно съгласие от Украйна.

Надежда Савченко

 

Адвокатът на Савченко Марк Фейгин се обърна към украинския президент Петро Порошенко с молба той да обсъди положението на украинската военнослужеща с Владимир Путин по време на предстоящата им среща в Астана.

svoboda.org

Снимки: maidantranslations.com

http://www.youtube.com/watch?v=EmhZbBrJXS4