Тунел на метро

Сказание за Славтяжмаш и московското метро

Олег Шро, украински публицист
Олег Шро, украински публицист

Автор: Олег Шро
В Москва се строи Кожуховската линия на метрото и се довършва строежа на Люблинско-Дмитриевска. Планирано е Кожуховската да бъде открита през 2017 г., а Люблинско-Дмитриевска да бъде продължена в посока север от метростанция „Мариина роща“ – към Дмитровское шосе. Усилията са насочени към облекчаване  на транспортния поток в източната и североизточната част на Москва и възможност за развитие на депресивните райони на столицата.

Метрото е сложно инженерно съоръжениТунел на метрое, чиято основа като правило са подземните тунели. При строителството им се налага укрепване на сводовете. А за тази цел се използват тюбинги. И обикновено, те се изготвят от чугун, стомана или железобетон. Използването на един или друг тип тюбинги се налага от изискванията за издръжливост и надеждност на сводовете на тунелите и в зависимост от геологията на земните пластове в местата, където се прокарват самите тунели.

В строителството на споменатите вече нови линии на московското метро се използват чугунни тюбинги, произведени в … „Славтяжмаш“

Славянски завод за тежко машиностроене
Славянски завод за тежко машиностроене

В известния вече на цял свят украински град Славянск има такова предприятие – ПАО „Славянски завод за тежко машиностроене“ (ПАО „Славтяжмаш“) – ликвидирано към настоящия момент. Неговото основно производство е всичко, свързано с преработката на метали, включително и производството на споменатите вече тюбинги.

И тук вече се заплита интригата. Макар че това не е толкова интрига, колкото предизвестие за бъдеща катастрофа.

Не е тайна, че корупционно-рушветчийската система на Великия пахан (*пахан – главатар на престъпна група, престъпник с власт) е изградена на основата на ресурсния модел, в който за господаря, както впрочем и за местните князе, държавният бюджет е просто ресурс, от който може да се черпи, докато съществува като такъв. Казано най-обобщено, в Русия всеки, комуто се е удала възможността да си потопи пръста в кацата с меда, започва да граби с пълни шепи оттам.

Та така и при строителството на споменатите разклонения на метрото не минава без разхищение на средства от хазната.

Как става това.

От „Славтяжмаш“ са закупени нестандартни чугунени тубюнги, които фактически са бракувани за скрап, поради наличието на пукнатини и вътрешни шупли. Но пресичайки украинско-руската граница, тюбингите автоматически се превръщат в напълно „пригодни“ възли за укрепване сводовете на тунелите. Има данни, че даже за тунелите на метростанция „Мариина роща“, открита през 2010 г. са използвани такива тюбинги.

След завладяването на Славянск от терористичните формирования на Игор Гиркин (бел.ред.: 12.04.2014 – Как се окупира Славянск) директорът на завода „Славтяжмаш“ пуска всички работници в безсрочен отпуск и в продължение на 2 месеца им изплаща символични компенсации. Веднага след освобождаването на Славянск (бел.ред.: частите на ВСУ влизат в града на 06.07.2014) започва процедура по ликвидация на предприятието, макар че неговите, например, индийски контрагенти са против нея – те работят със „Славтяжмаш“ отдавна и са обезпокоени от факта, че заводът не участва в техните търгове.

Ето какво казва по този повод и.д. кметът на Славянск Олег Зонтов още през февруари т.г.: „Мисля, че ръководството на „Славтяжмаш“ има собствено виждане как ще се ликвидира завода. Най-вероятно ще бъде назначен ликвидатор, който или ще разпродаде или ще раздаде имуществото.

Да направим още едно уточнение: завод „Славтяжмаш“ е специализиран в производството на оборудване за коксохимическите заводи. Производството на тюбинги не е профилиращо за завода производство.

И най-важното – официално, тези тюбинги са бракувани, а определени за скрап, продажната им цена е от 7 до 14 гривни за килограм.

Няколко думи и по някои технологични въпроси. В ранните етапи на изпълнение на договора, при шлайфането на тюбингите, под повърхността им се откриват шупли. В разрез с настояванията на Евгений Анатолиевич Чуриков – началник отдел „ОТК“ за претопяване на некачествените единици, шуплите просто са били заварявани. Накратко, именно началникът на отдел „ОТК“ е бил против продажбата на брака и се е противопоставял на цялото това безобразие, но кой ли го е чувал – всъщност, както при социализма – гони се план.

А от 2013 г. тюбингите даже вече не се и шлайфат – експедират се направо във вида, в който са излезли от производство, скрапът си е скрап.

Някой изненадан защо ПАО „Славтяжмаш“ е така оперативно ликвидиран?!

Лично за мен това е замитане на следите.

Да, тази история намирисва на съучастие между собственици и ръководители на ПАО „Славтяжмаш“ и руските чиновници в прахосването на руски бюджетни средства.

Не знам какво мислите вие, но за мен такава наглост, алчност и безпринципност е вбесяваща.

Всъщност, предупреждението е направено и ако се случи нещо със сводовете на тунелите в линиите на московското метро – знайте, че причината може да е именно в тези „нестандартни“ тюбинги, закупени като скрап в Славянск и поставени в Москва като вече отговарящи на всички изисквания – технологични и за безопасност.

Алчността на руските чиновници до добро едва ли ще доведе!

Следва продължение.