Скандалът с европейските наблюдатели на псевдоизборите в Донбас се разраства

Владимир Джуканович
Владимир Джуканович

Скандалът с европейските псевдонаблюдатели премина на дипломатическо ниво, след като Министерството на външните работи на Украйна покани на среща посланиците на страните, чиито граждани са „наблюдавали“ псевдоизборите в Донбас, съобщава сайтът „Нов регион“.

Украйна осъжда такива недружествени стъпки от страна на чуждестранните граждани към териториалната цялостност на държавата. Основната критика е отправена към Сърбия, тъй като член на сръбската управляваща партия е участвал в антиукраинските мероприятия.

В началото на ноември в Донбас са се намирали четирима граждани на Сърбия, а не само двама, както беше съобщено по-рано: Стевица Дедянски, директор на Центъра за развитие на международното сътрудничество; Владимир Кршлянин, представител на партията «Движение на Сърбия» (според други източници названието на партията, към която принадлежи  е “Общосръбски народен фронт“); Владимир Джуканович, член на управляващата Сръбска прогресивна партия и журналистът на вестник «Политика» Слободан Самарджия.

Първият заместник министър на външните работи Наталия Галибаренко е разяснила на Раде Булатович – посланик на Република Сърбия в Украйна принципната позиция на Украйна, относно участието на фиктивни наблюдатели в псевдоизборите в Донбас на 2 ноември 2014 година.

От съобщението не става ясно дали посланикът на Република България в Киев Красимир Минчев е присъствал на срещата. Все още е неизвестна и реакцията на българското Министерство на външните работи, относно участието на депутатката от партия „Атака“ Магдалена Ташева във фарса, наречен „избори“ на украинските територии, които се контролират от сепаратистите.

Както по-рано съобщи „Украйна днес“ Министерството на външните работи на Унгария осъди псевдоизборите на терористите в Донбас и се разграничи от така наречения „наблюдател“ от унгарската партия „Йобик“, който е присъствал по време на неделното „гласуване“ на сепаратистите.