Coca-Cola

Скандал след публикации на Coca-Cola и Pepsi

На своята страница в социалната мрежа „ВКонтакте“ Coca-Cola публикува карта на РФ, на която е включен и временно окупирания полуостров Крим. Публикацията предизвика бурна реакция в социалните мрежи.

Малко преди това, на 30 декември, компанията публикува карта на Русия, в която не бяха включени Калининградска област, Курилските острови и анексирания полуостров Крим, но публикацията предизвика вълна от негодувание в руския сегмент на интернет. След което, през нощта на 5 януари се появи друга карта, включваща Крим в границите на Русия.

Скандалният пост на Coca-Cola в "ВКонтакте"
Скандалният пост на Coca-Cola в „ВКонтакте“

Украинското представителство на Coca-Cola поднесе извиненията си за „недоразумението“ с публикуването на картата на Русия с включения в територията й полуостров Крим. „Поднасяме извиненията си за недоразумението. Не подкрепяме никакви политически партии и движения. Нашата задача е производство на висококачествени напитки. Работим за мира и се придържаме към нормите на международното право.“ се казва в съобщението. „Свързахме се с агенцията, която поддържа страниците ни в социалните мрежи и взехме решение тази публикация да бъде премахната. Макар замисълът на публикацията да не е бил картинката да претендира за географска точност, то тя беше възприета отрицателно и предизвика дискусия.“ – добавят от компанията.

Подобна карта – на РФ с анексирания Крим беше публикувана и на сайта на Pepsi.

скрийншот от сайта на PepsiCo
скрийншот от сайта на PepsiCo

На скандала реагира и посолството на Украйна в САЩ, изразявайки обезпокоеността си от публикацията.
В социалните мрежи беше подета инициатива за бойкот на продуктите на Coca-Cola и Pepsi, към която се присъединиха депутати, журналисти и граждани на Украйна.

„Предлагам на украинските граждани да върнат Coca-Cola на земята и да откажат да купуват продукти на компанията, като заедно с това напомням, че в нито една страна в света, в т.ч. и в родината на Coca-Cola Крим не е признат за територия на Русия, събитията на полуострова са наречени окупация, във връзка с която на РФ са наложени икономически санкции. Освен това бих искал да узная какво мисли за това извинение ръководството на украинското представителство на компанията.“написа на страницата си във фейсбук украинският депутат Мустафа Найем.
И добавя „За справка: в портфейла на украинското представителство на компанията са следните продукти и брандове: Burn; Coca-Cola; Fanta; Sprite; BonAqua; Nestea; соки Rich, BotaniQ и „Добрий“;Schweppes. Аз лично повече няма да ги купувам и призовавам всички здравомислещи граждани на Украйна, в т.ч. приятели и последователи, да направят същото.Няма да е голяма загуба, може да бъдат заменени с нещо друго. Но да унижаваш страна, понесла хиляди загуби и при това на нейния пазар, ми се струва най-малкото странно.“

„Предателството и двуличието на брандовете са вездесъщи и само с един # BanCocaCola няма да се размине. Ще се наложи да се откажем от цялата шипяща гадост наведнъж и веднага.“ – написа на страницата си журналистът Максим Щербина.

Инициативата за бойкот на Coca-Cola и Pepsi подкрепиха и някои руски журналисти.
„Украинските журналисти са просто юнаци. Сигурен съм, че Coca-Cola ще се освести бързо-бързо.“написа Айдер Муждабаев.

„Така или иначе не обичам Coca-Cola. Но след случилото се повече никога в живота си няма да я пия.“подчерта украинският депутат от фракцията на Радикалната партия Олег Ляшко.

А волонтерът Роман Доник се възмути „Coca-Cola е американска компания, регистрирана в САЩ. САЩ не признават анексията на Крим. А компанията Coca-Cola, намираща се в САЩ и работеща по американските закони я признава официално. Знае ли някой как може заради това да бъдат сритани?“

Фейсбук реагира на скандала и с иронизиращи колажи.