Руски срочнослужещи войници в Донбас

Ще се примирят ли родителите на руските наборници с готвената за децата им съдба?

Специално за „Украйна днес“ Олег Шро, Киев

В Донбас продължава ескалацията на военните действия. Руско-терористичните войски преминаха към активни действия в района на Донецк, северно от Луганск и в направление към Мариупол. Ежедневни артилерийски и ракетни обстрели, атаки по позициите на украинските сили, участващи в АТО. Попълват се скръбните списъци на загиналите и ранените украински военнослужещи, бойците от Националната гвардия и доброволческите батальони. В частност, в хода на бойните действия е ранен и лидерът на „Десен сектор“, народният депутат от Върховната Рада на Украйна Дмитро Ярош – от осколки е ранен сериозно в ръката и има втора, по-лека рана, на лицето.
На фона на всичко това се появи информация за подготвяно прехвърляне на подразделения на 138 отделна гвардейска мотострелкова бригада (138 гв. омсбр) от Русия в зоната на бойните действия. 138 гв. омсбр е едно от съединенията на Западния военен окръг на въоръжените сили на Руската федерация (ЗВО ВС РФ). Особеният цинизъм на ситуацията е в това, че воинското съединение на 70% е комплектовано от срочнослужещи войници.
Източници на тази информация са както родители на военнослужещите, така и активисти на руското протестно движение. За съжаление, поради заплахата от репресии не можем да разкрием имената им.
Тази информация се потвърждава и от източници във военното ведомство на Украйна. В частност, военният източник описва ситуацията по следния начин:
„В Украйна идва 138 отделна гвардейска мотострелкова бригада (138 гв. омсбр) – едно от съединенията на Западния военен окръг на Въоръжените сили на Руската федерация. През лятото тази бригада пострада порядъчно в Украйна. Сега, около 70% от личния състав на бригадата е от свежонабрани срочнослужещи. Знаем къде е, знаем накъде се движи.“
По-нататък, характеризирайки действията на руските военни и особено тяхното „благоразумие“ и „порядъчност“, същият източник привежда пример с нашумелия случай със сержант Евгений Тур:
„Ето някои обстоятелства от историята с Тур. Историята е реална. Днес случайно попаднах на видео в интернет. Познавам лично майора от видеото. Това е то, за което говорих по отношение на военните от РФ. Не споря, сред тях има и нормални, но основната маса е …“

Затова единственият начин да се пресече бъдеща трагедия, сравнима с трагедията с 10-годишна давност, случила се при щурма на Грозни (когато хвърлиха в бой необучени и необстреляни войници-срочници) е да се призоват родителите на войниците да спрат изпращането на синовете им на смърт в чужда страна.
„Трябва за това да се намекне някак на майките им в Питер. Даваме 2 дни, за да размислят. Ако не бяха срочнослужещи, нямаше да даваме това време за размисъл.“ – съобщава същият източник от военното ведомство.

Предстоящото прехвърляне в Украйна на 138 гв.омсбр потвърди днес и депутатът от Законодателното събрание на Санкт Петербург Борис Вишневский. В коментар за ситуацията пред медията „Нов регион“ той каза следното: „В Каменка под силен натиск срочнослужещите са принуждавани да подписват контракти и намерението е да бъдат изпратени в Украйна. Изпращането се планира за 9.02.2015.“ Депутатът цитира председателя на правозащитната организация „Войнишките майки на Санкт Петербург“ Елла Полякова, според която „тази информация беше подадана при нас по откритата „горещата линия“ от родителите. Засега родители не са подавали жалби, тъй като се страхуват. Аналогична информация има и от Мурманск.“ Организацията подготвя запитвания към Военна прокуратура по този въпрос. Борис Вишневский заяви още, че от своя страна също ще отправи запитване в най-скоро време.

Тази информация се потвърждава и от съобщения-коментари в родителския форум на в/ч 02511 с. Каменка, Виборгски район, Ленинградска област – мястото на постоянната дислокация на 138 гв. омсбр.

Ето някои съобщения от форума, от родител с ник „Игрок“.

В свое съобщение от 17.01.2015 той пише:
„Утре синът ми полага клетва. Но това, което той видя тук е потресаващо. Започна се с областния сборен пункт. Дали са им такава униформа, че още на втората седмица е почнала да се разкапва, чорапите и кубинките на болшинството от момчетата са се разпаднали вече и няма с какво да се заменят, офицерите предлагат да се купуват нови за собствена сметка. Ютии няма, картинката е същата – съберете по 50 рубли и си купете. Осветление в кубриците, където се намират сега – няма, вода – само студена. Много от момчетата боледуват, а лекарствата също трябва да се купуват. Цените са безумни. На всички им е все едно и проблемите на войниците вълнуват само войниците. Но най-страшното е, че принуждават войниците да подписват контракти и след 6 месеца служба ги пращат в Украйна. Ако откажат, са заплашени с непоносими условия при отбиването на службата.“

А след ден добавя следващ пост:

„Вчера писах, че насилствено принуждават войниците да подписват контракти, а днес сутринта – нова информация. Призованите през есента на 2014 ще бъдат изпратени през февруари да воюват в Донбас. Не мога да кажа дали всички, но това е факт. Какво право имат да пращат сина ми да воюва в чужда страна, за чужда свобода? Продължаваме Афганистан? Колко струват думите на Путин, че в Украйна няма руски войски? Поредната лъжа? Тогава поне за това да бяха казали честно, а сега предварително се отричат от децата ни!“

Както се вижда от тези съобщения, родителите са наясно какво очаква децата им. Особен трагизъм на тази ситуация придават репресиите върху Комитета на войнишките майки на Санкт Петербург, извършвани от страна на властите. Понастоящем, руските власти имат намерение да закрият петербургския Комитет на войнишките майки, привиждайки в него агент на чуждестранно влияние в Русия. Вече са възбудени две углавни дела по обвинение в мошеничество срещу един от лидерите на комитета Людмила Богатенкова.

Единствената надежда за срочнослужещите войници и техните родители остава широкото обществено огласяване на срамните и лъжливи действия на руските власти, извършвани както спрямо Украйна, така и спрямо собствените им въоръжени сили. Защото гражданите, призовани да изпълнят воинския си дълг, се изпращат като пушечно месо на заколение в чужда страна, където официално руски войски няма – това неуморно повтарят и президентът Путин, и министърът на отбраната Сергей Шойгу, и министърът на външните работи Сергей Лавров.

Нима родителите на руските войници-срочници ще се смирят с готвената за децата им съдба?!

Бележка на редакцията: Олег Шро актуализира непрекъснато информацията по темата на страницата си във Фейсбук

Вместо послеслов
Този материал е преди всичко опит, до родителите на срочнослужещите руски войници да стигне посланието за цялата сериозност на ситуацията, в която се намират децата им. Никой не призовава украинците да спасят или пък съжалят същите тези срочнослужещи войници. Посланието е отправено по инициатива на украинските военни, ръководени от принципа „Аз съм войник, а не изверг!“… И това е единственото, което дава реален шанс на родителите да спасят чадата си, преди те да са се оказали под прицела на украинското оръжие!