Редакционно удостоверение

СБУ с „улов“ на генерал от ФСБ и диверсанти

Председателят на Службата за сигурност на Украйна (СБУ) Валентин Наливайченко е заявил, че е задържан гражданин на РФ, който е организирал и координирал така наречените протести на военнослужещите от Националната гвардия на Украйна пред администрацията на президента на 13 октомври тази година, съобщава „Интерфакс-Украйна“.

Архив на СБУ

„Този гражданин на РФ се е представял за генерал от ФСБ, фамилията му е Гречишкин. Притежава удостоверения на заместник главен редактор на „Российские новости“ и на помощник на депутат от Държавната дума.

удостоверение

Редакционно удостоверение
Снимки: СБУ

Той не е просто задържан. Става дума за това, че именно този кукловод, докато е живял през последния месец в Киевска област, е организирал и координирал такива правонарушения като провокации за инспирирането на така наречените протестни акции на Националната гвардия пред администрацията на президента“, е разказал днес Наливайченко на брифинг в Киев.

По думите на председателя на СБУ в настоящия момент този гражданин на РФ дава показания пред украинските следователи.

Освен това по данни на СБУ именно този човек е организирал извозването на телата на загинали граждани на РФ от територията на Донецка и Луганска област, и непосредствено е контактувал с терористите.

През последните дни СБУ е обезвредила няколко диверсионни групи в Харковска, Донецка и Одеска области.
Валентин Наливайченко свързва активизацията на тези групи с предстоящите избори в неделя, но техните планове да дестабилизират ситуацията в Украйна са били провалени. 
Както предава ЛИГАБизнесИнформ, по думите на Наливайченко е задържана групата на т.нар. „харковски партизани“, която е била ръководена от гражданина на РФ С.З. Погребняк, жител на руския град Белгород. Указания и финансиране Погребняк е получавал непосредствено от централния апарат на ФСБ на РФ. Всички участници в групата са преминали военна подготовка в специален военен лагер на територията на Русия в Белгород и на полеви лагер във Воронежска област.

Също в Харков е задържана група от пет човека, ръководена от гражданина на РФ Михаил Сазонов. Задържаните са заподозрени в подпалването на банкомат и на военния комисариат в Харков.

Следващата задача на групата е трябвало да бъде взривяването на магистрална железопътна линия, като са целта са получили магнитни мини от РФ. При задържането един от диверсантите е оказал съпротивление и е бил ликвидиран.

Ликвидирани са и две диверсионни групи в Одеска област, които са подготвяли диверсии на обекти на транспортната инфраструктура и във военни поделения преди изборите. Членовете и на двете групи са свързани с организацията на събитията от 2 май в Одеса.

Още една група терористи е била задържана в резултат на разследването на нападенията срещу блокпостове в района на Одеса. Единият от задържаните, гражданин на Украйна, е бил свързан с интернет-ресурс, който се е занимавал с вербовка на наемници на страната на сепаратистите.