Съветът за сигурност на ООН проведе извънредно заседание заради „украинския въпрос“

384578467Русия готви широкомащабно настъпление срещу Украйна

В сряда в 10 ч. вечерта българско време  започна извънредното заседание на Съвета за сигурност (СС) на ООН. То беше свикано от САЩ заради факти, предоставени от НАТО, че РФ въвежда военни сили в Източна Украйна, се говори в сюжет на ТСН.Нощ.

Обсъждането на ситуацията в Източна Украйна и на окупирания полуостров Крим е било много разгорещено. Членовете на СС единодушно осъждат действията на Русия, които са насочени към ескалация на конфликта.

За по-пълна картина по време на заседанието е било организирано пряко предаване с включвания на членове на мисията на ОССЕ, които непосредствено са докладвали за ситуацията в Луганска и Донецка област. Представителите на ОССЕ са подчертали, че Русия системно нарушава Минските споразумения.

Членовете на СС и по-специално представителите на САЩ и Великобритания са представили факти за придвижване на колони военна техника и тежко въоръжение. Информацията е била представена от мониторинговата мисия на ОССЕ.

Именно на основата на тези факти посланикът на Украйна в ООН Юрий Сергеев е заявил, че Русия готви широкомащабно настъпление срещу Украйна.

В близост до украинската граница са съсредоточени 200 танка, 1600 автомобила, 640 артилерийски установки, 191 самолета, 121 бойни хеликоптера.

Нито Украйна, нито ОССЕ не получават никакви обяснения за това.

Незаконното превозване на товари от територията на РФ през държавната граница на Украйна, което Русия нарича хуманитарна помощ за гражданите на Донецк и Луганск, също предизвиква безпокойство в Украйна.

Освен това членовете на СС единодушно са осъдили проведените от сепаратистите с подкрепата на Русия  така наречени „избори“ в Луганск и Донецк на 2 ноември. Международната общност не признава тези избори.

В ООН оценяват желанието на официален Киев да спазва Минските договорености. Руската страна традиционно обвинява останалата част от членовете на СС, че те са организирали „фарс“ и „истерика“.

Представителят на РФ Александр Панков фактически преобръща всички обвинения в адрес на Русия и обвинява Украйна, че е нарушила примирието.

Сайтът Обком разказва за най-интересните моменти от речта на руския дипломат.

Твърденията за наличието на руски войски в Украйна Александър Панков нарича „пропагандистка фалшивка“: „Сега в западните столици и по линия на НАТО отново се разтриса въздухът с гръмогласни заявления за някакво виртуално придвижване на бронирани колони и войски от руска територия. Но никой не предоставя реални факти и потвърждения: всичко това са празни думи, обикновена пропагандистка фалшивка.“

Според Панкин Киев преднамерено разпространява слухове за нахлуване на руската армия, като по този начин Украйна се опитва да  оправдае масовата мобилизация. Той съжалява, че ОССЕ игнорира предвижването и укрепването на войските на Украйна на изток.

„Принудени сме да признаем, че масло в огъня подлива фактически пълната липса на реакция от страна на мисията на ОССЕ на придвижването и укрепването на позициите на въоръжените сили на Украйна и на други нейни силови подразделения» – казва Панкин.

Той отбелязва, че в някои области на Украйна е забелязана военна техника от Киев (само какво безобразие – на територията на Украйна са забелязани войски на тази страна! –«Обком»).

Русия също така счита, че не е коректно представител на ОССЕ да бъде ангажиран за заседанията на СС на ООН по украинския въпрос .

«Привличането на заседанието на СС на международни сътрудници, които действат с мандат на ОССЕ не е съвсем коректно, да не говорим, че това ги отвлича от преките им задължения и внася ненужно политизиране на тяхната практическа дейност» – е заявил Панкин.

 Руският дипломат е отбелязал, че целта за тяхната покана е да потвърдят прозвучалите изявления на редица членове на СС и те са „използвали нашата платформа и представителите на ОССЕ не за конструктивно търсене на решения за вътрешноукраинската криза, а за поредни пропагандни трикове, но вече с нова „декорация“.“

По план това е последното заседание на Съвета за сигурност на ООН, което е било посветено на „украински въпрос“ за тази година. На заседанието не е приета никаква резолюция.