Obama NATO

САЩ променят позицията си относно военната помощ за Украйна

Obama NATOСъединените щати обмислят изпращането на огнестрелно оръжие, за да помогнат на украинското правителство да отблъсне атаките на проруските бунтовници в източната част на Украйна.

Помощта ще бъде под формата на т. нар. „отбранително огнестрелно оръжие“ и може да включва противотанкови, противовъздушни и противоминометни системи.

Пръв за възможната промяна в политиката на САЩ писа New York Times, съобщавайки, че натовският генерал Фил Брийдлов подкрепя новата „огнестрелна помощ“ и че държавният секретар Джон Кери, както и председателстващият Съвета на началник щабовете генерал Мартин Демпси и съветникът по националната сигурност Сюзън Райс са готови да обмислят идеята.

Представител на властта сподели пред CNN, че военното ръководство подкрепя идеята за обсъждане на защитната огнестрелна помощ, но че администрацията все още се опитва да прецени каква реакция ще предизвика това от страна на руското правителство, което според САЩ продължава да подкрепя бунтовниците в Източна Украйна.

Миналата седмица в интервю за CNN Барак Обама намекна, че международната общност е загрижена от факта, че Владимир Путин все повече изолира Русия и заобикаля възможността за деескалиране на конфликта.

„Това, което е абсолютно вярно е, че при наличието на един лидер, който непрекъснато излиза от пътя, който сме прокарали, като се има предвид размера на руската армия и като се има предвид, че Украйна не е натовска държава и съответно има ясни ограничения по отношение на това, което можем да направим във военно отношение, на този етап г-н Путин не е спрян“ – каза Обама.

Представителят на властта каза още пред CNN, че темата за въоръжението отново излезе на преден план след руското настъпление и оръжейните пратки в Украйна през изминалите седмици.

Военното ръководство на САЩ обаче счита, че всяка пратка въоръжение за Украйна трябва да е част от по-голям пакет от възможности.

Заместник-съветникът на Обама по националната сигурност Бен Родес заяви в понеделник, че изпращането на огнестрелна военна помощ за Украйна не е решение за ескалиращата там ситуация.

„Не смятаме, че отговорът на кризата в Украйна е просто инжектиране на повече въоръжение или влизане в ситуацията ‘око за око, зъб за зъб’ с Русия“ – заяви Родес пред CNN.

„Смятаме, че отговорът е да се окаже натиск, да ги накараме да седнат на масата за преговори заедно със сепаратистите, за да стигнем до мирно деескалиране“  – продължи Родес, като допълни, че Обама и канцлерът на Германия Ангела Меркел най-вероятно ще обсъждат положението в Украйна по време на срещата си в Белия дом следващата седмица.

В интервюто си за CNN Обама се отдръпна от идеята за огнестрелна помощ, като вместо това призова към продължаване на икономическите санкции.

„На тези, които внушават, че трябва да направим повече, бих искал отново да кажа, че можем да увеличаваме разходите все повече и повече, което и правим, но можем да оказваме и дипломатически натиск – каза Обама, като допълни: – Не смятам, че за САЩ или за света е добра идея да има фактически военен конфликт между Съединените щати и Русия.“

Но на пресконференцията в Индия изглеждаше сякаш Президентът остави вратата отворена за някакъв вид отбранителна огнестрелна помощ, заявявайки: „Ще разгледам всички допълнителни възможности, с които разполагаме, изключвайки военна конфронтация, докато се опитваме да разрешим проблема.“

В понеделник група бивши американски и натовски служители излязоха с доклад, в който призоваха администрацията на Обама да предостави допълнителна помощ на украинското правителство, предупреждавайки, че всеки провал на намерението да се спре нахлуването в Украйна може да насърчи Русия.

„Ако САЩ и НАТО не подкрепят Украйна адекватно, Москва може да стигне до извода, че тактиките, които възприе през последната година, могат да се приложат навсякъде по света“ – твърдят авторите на доклада, като изрично подчертават опасенията си за съюзниците на НАТО в региона – Естония и Латвия.

„Някои хора на Запад се притесняват, че предоставянето на военна помощ, особено огнестрелно оръжие, може да доведе до ескалация на кризата от страна на Русия – се казва в доклада. – Ние категорично не сме съгласни с това.“

Авторите на доклада цитират действия, които руското правителство вече предприе в посока ескалиране на кризата, включително завземането на Крим и въоръжаването на бунтовническите групировки.

„Засилената военна помощ ще увеличи способността на Киев да възпре по-нататъшната ескалация от страна на Русия“ – добавят те.

Барбара Стар и Лора Коран, CNN

edition.cnn.com