Novikov

Съдбата на Надежда Савченко се решава от Путин и политиците, а не от съда

Московският градски съд отказа да освободи от следствения изолатор продължаващата своята протестна гладна стачка украинска военнослужеща, депутат от Върховната рада, член на украинската делегация в ПАСЕ Надежда Савченко. 

Sav25021
Надежда Савченко преди началото на съдебното заседание на 25 февруари / Снимка: Марк Фейгин

 

Сергей Висоцкий, народен представител от украинския парламент споделя своето виждане защо ситуацията със Савченко, както и изобщо с водената срещу Украйна война, е по принцип ирационална. 

Visotskyi
Сергей Висоцкий

– По време на преговорите в Минск беше постигнато споразумение за освобождаването на Надежда Савченко и отказът на Владимир Путин да я освободи е грубо нарушение на Минските споразумения.

Какво може да се направи в тази ситуация? Виждаме, че агресията на Путин, Кремъл и Русия срещу Украйна е абсолютно извън областта на рационалното.

Разпалвайки войната срещу Украйна, Путин фактически подписа присъдата не на Украйна, а на Русия, и тази присъда предопределя предстоящия й крах. Затова вече е абсолютно безсмислено да се разсъждава рационално какво може да се направи.

Путин е ирационален и е очевидно, че във връзка със Савченко в главата му протичат някакви процеси от областта на психиатрията. При неотдавнашната ни среща с адвоката на Надежда Марк Фейгин той формулира това така: Путин си има „любим” затворник. По-рано такъв затворник беше Михаил Ходорковски, сега е Надежда Савченко.

Този въпрос е свързан с психо-емоционалната дестабилизация на Путин и с неговия мачизъм. Доколкото разбирам, за Путин е въпрос на принцип да сломи Надежда, която, без всякакво преувеличение, стана символ на украинската борба в тази нечестна, мръснишка война, която Путин води срещу Украйна.

Затова, честно казано, ми е трудно да кажа какво трябва да се направи. Защото всичко, което би могло да бъде направено, вече е направено. Националните парламенти в Европа продължават да настояват за освобождаването на Савченко, ОССЕ и ПАСЕ излизат постоянно с резолюции и заявления, с които се настоява Путин да освободи Надежда. Но това не се случва.

Въпросът е дали Путин разбира какви ще бъдат последствията и каква отговорност ще понесе, ако в килията на московския следствен изолатор умре депутат от ПАСЕ.

След вчерашното заседание на Московския градски съд, който остави Надежда Савченко в ареста, един от адвокатите й Иля Новиков сподели следното:

Novikov
Иля Новиков

 Състоянието на Савченко е много лошо. Ние най-накрая получихме заключението на немските лекари, за което се съобщаваше, че било оптимистично. Всъщност, то не е оптимистично, напротив, твърде песимистично е.

Лекарите преглеждаха Надежда преди една седмица и през тази седмица състоянието й се влоши още повече. Лекарите са написали, че са налице сериозни предпоставки състоянието й да се влошава – бързо и рязко.

Затова, ако гладната стачка не бъде прекратена (а тя най-вероятно ще бъде прекратена, само ако бъдат изпълнени условията на Надежда – аз просто не виждам друга възможност) ще я изгубим след две седмици. Аз се срещах лично с нея в петък, а днес я видях на монитора и мога да кажа, че изглежда много по-зле – а днес е едва сряда.

По повод на днешния съд. Изобщо не сме учудени. Знаехме, че нашата задача е да изречем на глас нашите аргументи, за да бъдат чути от хората. И ние изпълнихме тази наша задача.

По принцип, ние разбирахме, че резултатите от заседанието са определени още преди началото му. Тоест нямахме никакви илюзии, че нашето изказване може да повлияе на нещо. Днешното решение на съда можеше да бъде и положително, ако такова решение беше взето на политическо ниво. И тъй като на политическо ниво не е било взето подобно решение, това автоматично означава запазване на статуквото.

Не сме учудени. Дори не сме особено разочаровани. Не сме имали някакви свръхочаквания за цялата тази ситуация.

Ние сме наясно какво да правим по-нататък. Въпросът е какво ще успеят да направят другите хора, които се занимават със същото, с което и ние, но не на правно, а на политическо ниво.

Сега нещата зависят повече от тях , отколкото от нас.

 

По материали на openrussia.org