Саботаж при обявяването на изборните резултати в Украйна

УрниВ информационно-аналитичната система „Избори“ на украинската ЦИК все още не са въведени резултатите от гласуването в 8 избирателни окръга. Това са резултатите от проведените на 26 октомври  извънредни избори за депутати във Върховната рада.

Информацията за забавянето беше съобщена на брифинг от председателя на ЦИК на Украйна Михайло Охендовский, съобщават „Украински новини„.

По думите му в електронната система липсва информация за гласуването на избирателите в секция 34 на окръг № 49 и секция 22 на окръг № 59 в Донецка област.

Също не са въведени данните от 29 секция на окръг № 137 в Одеска област, 12 секция на окръг № 182 на Херсонска област, 11 секция на окръг № 66 в Житомирска област, 6 секция на окръг № 16 във Виницка област, 1 секция на окръг № 199 в Черкаска област и 1 секция на окръг № 96 в Киевска област.

Охендовский поясни, че според информация на ЦИК забавянето с предаването на данни от донецкия окръг е свързана със саботаж на отделни членове на съответните окръжни избирателни комисии, които са отказали да изпълняват своите задължения.

В настоящия момент електронната система „Избори“ показва, че са обработени  99,67 % от протоколите с резултатите от изборите по партийните списъци в общодържавния многомандатен окръг.