saakashvili2

Саакашвили: Минимум 25% от съдиите в Украйна са за затвора

Бившият грузински президент Михаил Саакашвили заяви в телевизионното предаване Шустер Live, че в Украйна трябва да бъде отнет имунитета на съдиите и да бъдат уволнени повечето от тях, съобщава украинското издание „ГОРДОН“.

Михаил Саакашвили в предаването "Шустер Live"
Михаил Саакашвили в предаването „Шустер Live“

По думите му в Грузия при провеждането на реформите в затвора са изпратени 12% от съдиите, а в Украйна за затвор са минимум 25%.

„Съдиите не трябва да преминават процедура на лустрация, просто повечето от тях трябва да бъдат уволнени, а на всички трябва да бъде отнет имунитета – това е много, много важно“, подчертава Саакашвили.

Според него не трябва да се набират нови кадри в старата прогнила система.

„Съществуват универсални принципи – ако започнеш реконструкция на някаква сграда и започнеш да й събаряш стените, тя може да рухне върху теб. Трябва да се строят изцяло нови сгради. Не е възможна борба с корупцията при тази съдебна система, при тези съдии. В Грузия изпратихме в затвора 12% от съдиите, а в Украйна за затвор са минимум 25%“, отбелязва Саакашвили.

Той призовава и за набиране на абсолютно нови кадри в украинския Антикорупционен комитет.

„Нови, от улицата, почтени, с чиста биография. Не казвам, че всички, които са работили там, са с опетнена биография. Но са нужни нови хора. Трябва изцяло да бъдат заменени кадрите в данъчната система – с много млади хора. Трябва да бъде привлечена младежта“, казва в заключение бившият грузински президент.

Михаил Саакашвили, който наскоро беше назначен от  Петро Порошенко за председател на новосъздадения Консултативен международен съвет по реформите, смята, че Русия едва ли ще понижи градуса на своята агресия в Донбас, но около Украйна се формира благоприятна атмосфера на международна подкрепа.