Руското външно министерство не иска ЕС да създава рускоезичен канал

В Москва смятат, че създаването на такъв телевизионен канал противоречи на свободата на словото.

Плановете на ЕС да създаде рускоезичен канал противоречи на свободата на словото. Това заяви в понеделник заместник-министърът на външните работи на Русия Алексей Мешков, съобщава ИТАР-ТАСС.

„Ние винаги сме се отнасяли положително към свободата на словото, но идеята на ЕС да създаде един вид контра-пропаганден канал надали отговаря на самото понятие свобода на словото“, подчерта той.

По-рано външните министри на Великобритания, Дания, Литва и Естония изпратиха общо писмо до върховния представител на Европейския съюз по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Федерика Могерини с предложение външните министри на страните-членки на ЕС да обсъдят на предстоящата среща на 19 януари въпроса за засилване на стратегическите комуникации в рамките на ЕС и извън него. По-специално, предлага се да се създаде рускоезичен телевизионен канал, който да излъчва развлекателни предавания и новини за рускоезичното малцинство вътре в ЕС и извън пределите му.

На 10 януари президентът на Украйна Петро Порошенко подчерта важността от реализирането на инициативата на редица страни от ЕС и Украйна за създаване на паневропейски рускоезичен канал като източник на обективна информация. Той добави, че решението  за създаване на такъв канал би могло да бъде още един практически резултат от срещата, посветена на „Източното партньорство“ в Рига.

Източник: Лига. Новости