Руските власти ще обсъдят възможността за изключване на руския интернет от глобалната мрежа

untitledНа съвещанието на Съвета за сигурност на Русия, в което ще участва и президентът Владимир Путин, ще се обсъди възможността за изключване на рунета (руския интернет) от глобалната мрежа в случай на възникване на извънредни ситуации.

За това в петък, 19 септември, съобщава вестник „Ведомости“, като се позовава на думите на сътрудниците на няколко руски мрежови оператора, интернет компании и нестопански организации.

Както съобщава вестникът, в зависимост от резултатите на обсъжданията могат да бъдат взети няколко решения, насочени към укрепване на сигурността на руския сегмент на интернет. В частност, става въпрос за разработване на специален начин за управление на мрежата, който да предвижда възможността за изключване на рунета от външния свят.

„Ведомости“ отбелязват, че тези мерки няма да бъдат постоянни и се разработват за прилагане в случай на извънредни ситуации, като например военни действия или протестни изяви вътре в страната.

Освен това, в скоро време чиновниците ще разгледат въпроса Федералната агенция по комуникации да получи функциите на администратор на домейните. В момента тези функции се изпълняват от Координационния център на националния домейн на интернет мрежата .