-133836

Русия отказва да предаде Янукович на Украйна

Главният прокурор на РФ Юрий Чайка заяви, че непременно ще има отговор по надлежащия ред на искането от страна на Украйна за задържане и предаване на бившия президент Виктор Янукович и редица негови приближени, които в момента се намират в Русия.

facenews.ua
facenews.ua

 

„Ние непременно ще отговорим на искането на нашите колеги от украинската Главна прокуратура. Отговорът ще бъде отрицателен, тъй като виждаме политически мотиви в преследването на тези лица”, каза Чайка в коментар за „Интерфакс”.

Той подчерта, че действията на руската прокуратура ще бъдат подчинени на законодателството на РФ и нормите на международното право, според които не могат да бъдат задържани и предавани на други държави лица, чието наказателно преследване носи политически характер.

-133836
Виктор Янукович и Николай Азаров

На 20 януари Печерският районен съд в Киев арестува задочно Янукович и издаде заповед за арест на бившия украински премиер Николай Азаров. Веднага след това Главната прокуратура на Украйна започна процедура по подготовка на документите, необходими за екстрадирането на Янукович, Азаров и бившия финансов министър Юрий Колобов, след което изпрати искане до прокуратурата на РФ.

По-рано, на 12 януари Интерпол обяви за издирване Янукович, Азаров и редица други бивши украински държавни чиновници по подозрение в присвояване на средства в особено голям размер.

Украинската Главна прокуратура извършва досъдебно разследване по наказателно производство, по което Янукович, Азаров и Колобов за заподозрени като извършители на углавно престъпление по чл. 191, ал. 5 от Наказателния кодекс на Украйна (Присвояване и изразходване на имущество или присвояване чрез злоупотреба със служебно положение).

На 6 февруари Главният прокурор на Украйна Виталий Ярема заяви, че се е обърнал към Юрий Чайка с искане за екстрадирането в Украйна на Янукович и неговите приближени. В самото начало на месеца Янукович беше обявен за заподозрян и по член 255 от НК (създаване на престъпна група).