Ракетен комплекс "Искандер"

Русия насочва към територията на Украйна ракети „Искандер“

На територията на РФ край границата с Донецка област е регистрирано пристигането на руски оперативно-тактически ракетни комплекси „Искандер“. 

Ракетен комплекс "Искандер"
Ракетен комплекс „Искандер“ с радиус на действие от 280 до 400 км

Днес това беше потвърдено на брифинг за журналистите от говорителя на информационния център на Съвета за национална сигурност и отбрана на Украйна (СНСО) Андрей Лисенко.

СНСО потвърждава, че разположените в непосредствена близост до украинската граница руски армейски групировки се усилват непрекъснато, включително и с далекобойни ракетни комплекси.

Както предава ЛІГАБізнесІнформ, Лисенко отбелязва, че усилването на военните подразделения на въоръжените сили на Руската федерация, в това число и на т.нар. вътрешни войски, край границата с Украйна се наблюдава от доста време.

„Извършва се усилване, включително и с ракетни комплекси с голям радиус на действие“, казва той в отговор на въпроса може ли СНСО да потвърди, че РФ е изтеглила към украинската граница ракетни комплекси „Искандер“.

„Ние разполагаме с информация не само за тези ракетни комплекси. Осъществяваме наблюдение чрез различни канали за предаване на данни, анализираме ситуацията. В случай на усилване нашето командване реагира и се прави всичко необходимо, за да бъде даден адекватен отговор в случай на нарушаване на държавната граница“, добавя Андрей Лисенко.

Преди дни военният експерт Дмитрий Тимчук – ръководител на групата „Информационна съпротива“ съобщи, чe в приграничната зона на РФ в района на Донецка област е регистрирано пристигането на подразделение (6 пускови системи) с оперативно-тактически ракетни комплекси „Искандер“.

Освен това, в приграничните райони на РФ край северната част на Луганска област граничните войски на ФСБ на РФ са поставени в повишена степен на бойна готовност и усилен вариант на носене на служба.

Ракетният комплекс „Искандер“ включва балистична ракета с тегло 3,8 тона и с двигател с твърдо гориво. Радиусът на действие на ракетата е от 280 до 400 километра.