Алексей Милер

Русия хвърля във войната срещу Европа и Украйна последния си стратегически резерв

Алексей Милер
Алексей Милер

Русия хвърля във войната срещу Европа и Украйна последния си стратегически резерв. „Газпром” спира транзита на газ за ЕС през Украйна. Путин прави Украйна абсолютно независима от Русия. Ако изключването на газа стане факт, чакат ни системни проблеми. Но изключване от тръбата значи също реална независимост за Украйна.

Вчера беше исторически ден. Докато в Украйна финансово-промишлените групи спорят трябва ли да се приеме Третия енергиен пакет на ЕС и да се получи фактическа независимост на Украйна от РФ, Русия ни кара да живеем самостоятелно и независимо още сега.

„Транзитът на руски газ за Европа през Украйна ще бъде спрян“, това заяви шефът на „Газпром” Алексей Милер след среща със заместник-председателя на Европейската комисия, отговарящ за енергийния съюз Марош Шевчович. Ръководителят на руската компания обяви новата стратегия, чието приемане се налага поради новата енергийна политика на ЕС.

В момента украинската газотранспортна система е единственият канал за доставка на руски газ на главния купувач – Европейския съюз. Става дума за обем от 63 милиарда кубически метра годишно. Общо през 2013 г. „Газпром” е продала на Европа 161,5 милиарда кубически метра газ.

През 2014 г., по предварителни оценки, обемът на доставките се е понижил с около 10 процента. Останалите количества се доставят по газопроводите, минаващи през Беларус, Турция и „Северен поток” (по дъното на Балтийско море до Германия).

„Газопроводът ‘Турски поток’ e единственият маршрут, по който могат да бъдат доставяни 63 милиарда кубически метра руски газ, минаващи в момента през Украйна. Други варианти няма. Европейските ни партньори са информирани за това и сега тяхната задача е да създадат необходимата газотранспортна инфраструктура от границата на Турция и Гърция“, заяви шефът на „Газпром“.

И огромна благодарност за Европейския парламент, който подкрепи единодушно Украйна.

„Ние никога няма да възприемем промяна на границите със сила. Нито сега, нито в този век, нито в това хилядолетие. Ние дори не допускаме такава възможност”,  заяви Върховният представител на ЕС по външната политика и политиката на сигурност Федерика Могерини.

Юрий БУТУСОВ, украински журналист, военен експерт, главен редактор на изданието „Цензор.НЕТ“