Русия – спонсор на международния тероризъм от ИДИЛ до Л(Д)НР

 

Сергей Репин, специално за InformNapalm

 

vstavka

Съвсем наскоро руският президент Владимир Путин подписа указ, с който учреди нова паметна дата – Ден на войските със специално предназначение, която съвпадна с годишнината от окупацията на част от територията на Украйна – Крим. Какви са тези войски, които действат без всякакви нашивки и отличителните знаци на своята държава? Дори едно малко повърхностно разследване дава основание да се твърди, че за Русия това са войските на МЕЖДУНАРОДНИЯ ТЕРОРИЗЪМ.

В тази статия с конкретни примери ще посочим връзката на агентурата на РФ с терористите на ИДИЛ (ISIS) и тяхната поява и в Украйна.

Русия и управляващият режим отдавна използват за целите си различни радикални, сепаратистки и дори терористични движения, както на нейна територия, така и в други държави. Това се случваше и се случва в Кавказ, в републиките на бивша Югославия и в Украйна.
Доставките на оръжие за криминални групировки от типа на колумбийската наркомафия и терористичните групировки от типа на ИДИЛ (ISIS) се извършват чрез посредници от Русия.

Нещо повече – все повече факти косвено потвърждават, че режимът на Путин не само подкрепя терористи, но и създава терористични организации и насочва дейността им. Чрез руските специални служби ФСБ и ГРУ се ръководят връзки с терористите, които те напразно се опитват да скрият.

От една страна, те обявиха „Ислямския халифат“ (ISIS) за терористична организация, но от друга страна доставяха на екстремистите оръжие, пари, комуникации и помагаха за водене на необходимата пропаганда. Снабдяването с оръжие се извършваше чрез режима на Асад под формата на трофеи.

Оръжието, с което разполага „Ислямският халифат“, е предимно руско и съветско производство. Главатарите на ИДИЛ носят униформи, които много приличат на униформите, с които пристигнаха руските наемници в Украйна. Виждат се следите на един и същ терористичен руски „военен магазин“.

За комуникация помежду си екстремистите от ИДИЛ използват същото мобилно приложение Zеllo, което използват и руските терористични банди в Украйна. В редица публикации, посветени на Zello, сме описали добре отработената система за координиране между терористите и техните ръководители:
„Zello-terrorism или опитът на руските специални служби в Украйна“
„Zello-terrorism 2: хакване и заразяване на вашето съзнание“

Това означава, че като минимална възможност руските специални служби могат да следят дейността на ИДИЛ стъпка по стъпка, а като максимална възможност – да насочват дейността им, да координират и да издават заповеди. Вторият вариант е много по-вероятен, тъй като не съществуват данни за предаването на каквато и да е информация за дейността на ИДИЛ на службите за сигурност на държавите в коалицията срещу „Ислямския халифат“.

В началото на своето формиране ИДИЛ имаше банкови сметки за набиране на средства за дейността си в руски банки и по-специално в „Сбербанк России“.

„Ислямската държава“ е създадена с активното участие на офицери от бившите иракски служби за сигурност, които днес фактически ръководят групировката. Те са подкрепени от голяма група екстремисти, пристигнали от Русия и страните от бившия СССР. Част от тях ги използват на тъмно, обработвайки ги с пропагандата на Ислямската държава. Други – знаят всички прочинно-следствени връзки.

SHyshany
Сред гражданите на страните от бившия СССР се откроява един от полевите командири на ИДИЛ – Умар Шишани. В началото той се внедрява сред сирийските бунтовници, воюващи против режима на Асад, а след това влиза редиците на враговете си, като преминава в ИДИЛ.

Омар (Умар) Ал Шишани (истинското му име е Тархан Батирашвили) е роден в Панкиското дефиле в Грузия, етнически кистинец (чеченци, които живеят в североизточната част на Грузия). Служил в грузинската армия в периода на руската агресия против Грузия през август 2008 г., уволнил се през 2010 г., малко по-късно осъден за незаконно притежание на оръжие. След като прекарва известно време в затвора, излиза на свобода и заминава за Сирия в редиците на бунтовниците, воюващи против режима на Асад. За няколко години от редови боец става командващ на 30-хилядна армия на терористичната организация „Ислямска държава“, действаща в Сирия и Северен Ирак, и се превръща в един от лидерите на тази организация.

Но за режима на Путин става все по-трудно да запази в тайна отношенията си с „Ислямската държава“.

Съвсем наскоро службите за сигурност на западните страни и Израел регистрираха (записаха) секретна визита на високопоставен руски чиновник при главатарите на Ислямската държава в Ирак и Сирия.

Освен това, методите на пропагандата на Ислямската държава много напомнят тези на кремълската агитация и пропаганда. В разгара на бойните действия в Сирия между войските на режима на Асад и бунтовниците в социалните мрежи се появиха множество тролове, които  от една страна призоваваха мюсюлманите към джихад, а от друга страна водеха активна и агресивна кампания срещу сирийските бунтовници и тези, които ги подкрепят.

Yvanov
Сред руските агенти може да се отбележи някой си Артьом Иванов, който е живял дълго време в Турция и Египет, където е пропагандирал „Ислямската държава“ и е организирал операции за дискредитирането на хора, известни в мюсюлманските среди. Тези хора са били свързани помежду си само с едно – били са неудобни за режима на Путин и неговите сателити. Той се е занимавал и с вербуването на нови бойци за ИДИЛ чрез социалните мрежи, организирал е събиране на средства.

Наскоро стана известно, че Артьом Иванов е гражданин на Русия и служител на ФСБ. В Турция и Египет той е изпълнявал задачи на ФСБ, подпомагал е дейността на ИДИЛ, участвал е в подготовката за държавния преврат в Египет начело с генерал Сиси.

В последно време Иванов насочи усилията си към Украйна. На страниците му в социалните мрежи започнаха да се появяват призиви към мюсюлманите в Русия да заминат за Донбас и да воюват на страната на руско-терористичните формирования.

В началото на април Артьом е получил нова задача от руската агентура в Турция и с полет от Истанбул пристигна в Киев. Вероятно, целта му е създаването в Украйна на групировка, подобна на ИДИЛ.

Това е индикация, че ФСБ разширява своите подривни действия срещу Украйна. В близко време не се предвижда никаква деескалация, трябва да се готвим за дълга и тежка борба. Нашата държава трябва да предприеме мерки за затваряне на границите за такива посетители…