РФ рискува нови санкции

1401101028-2033-lnr-separatistyiКакто съобщава руската държавна информационна агенция РИА Новости, МВнР на РФ признава днешните „избори“ в Луганска и Донецка област. 

От министерството на външните работи считат, че изборите в Донецкия и Луганския регион са преминали като цяло организирано, при висока явка на избирателите.

Русия уважава волеизявлението на жителите в югоизточната част на страната, а избраните представители са получили мандат за решаването на практически задачи по възстановяването на нормалния живот в региона, се казва в изявлението.

Както подчертават във външното министерство, сега „е крайно важно да се предприемат активни стъпки за установяването на устойчив диалог между централните украински власти и представителите на Донбас в светлината на постигнатите договорености в Минск. Готови сме заедно с нашите международни партньори по-нататък конструктивно да съдействаме за разрешаването на кризисната ситуация в Украйна.“

Както УД вчера писа: „ЕС не признава тези избори, които ще се проведат в противоречие с украинското законодателство, а следователно ще бъдат нелегитимни. Освен това, те напълно противоречат на духа и буквата на Минския протокол и са насочени към проваляне на мирния процес в Донбас“.

По-рано Генералният секретар на ООН Пан Ги Мун изрази съжаление във връзка с намерението на „властите“ в „ДНР“ и „ЛНР“ да проведат собствени избори. 

Подобна позиция изказаха държавният секретар на САЩ Джон Кери и президентът на Франция Франсоа Оланд.