Фокус_Рейтинг

Рейтинг на 100-те най-влиятелни жени на Украйна

Фокус_РейтингУкраинското седмично писание „Фокус“ публикува ежегодния си рейтинг на 100-те най-влиятелни жени на Украйна. За пръв път за всичките девет години, през които се провежда класацията, най-влиятелна жена в Украйна стана не Юлия Тимошенко, която тази година зае второто място, а Жената за мир. 

Жената за мир е събирателен образ на хилядите украински жени, които от началото на Майдана и до днес се борят за свободна Украйна. Сред тях има военни, доброволци, жени и майки на воините, които защитават страната.

Много от тях станаха известни в цяла Украйна, като например доброволците, които работят в зоната на АТО: Татяна Ричкова, Дана Яровая, Альона Сонцеслава, Анастасия Береза и други. В национален мащаб влиянието на всяка една от тях може да изглежда незначително, но именно те, изгражащи събирателния образ на Жената за мир, днес активно пишат историята на Украйна.

В първата десятка няма нито една представителка на старата власт. Местата им са заети от Олга Богомолец (№ 5) и Людмила Денисова (№ 7), които с право могат да бъдат смятани за пробива на годината.

БогомолецОлга Богомолец е съветник на президента и народен депутат. В миналогодишната класация тя е заемала 38 място. Това стремително изкачване нагоре се обяснява с голямата й популярност по времето на Майдана (Богомолец беше „главният лекар” на Майдана – б. ред.). На президентските избори през май тази година Олга Богомолец беше един от кандидатите и получи повече гласове от лидера на националистическата партия „Свобода” Олег Тягнибок и от лидера на украинските комунисти Петро Симоненко.

ДенисоваМястото, което заема министърът на труда и социалната политика Людмила Денисова в тазгодишния рейтинг, е свързано пряко със ситуацията в Източна Украйна. В едни извънредно сложни условия ръководеното от нея минитерство успява да извършва своевременно повечето плащания в социалната сфера – не само на украинските безработни и пенсионери, но и на вътрешните преселници от Крим и от зоната на АТО.

ГонтареваЗавръщането на годината е Валерия Гонтарева, която заема третото място в класацията. Преди година тя е начело на борда на директорите на инвестиционното дружество Investment Capital Ukraine, а днес Гонтарева е председател на Националната банка на Украйна. Основният въпрос, по който работи банката през последните месеци, е поддържането стабилността на гривнята, която е подложена на чувствителна девалвация.

За пръв път в рейтинга на „Фокус” има толкова много нови имена – една трета от списъка. Това са главно жени, доказали себе си по време на Майдана. Като цяло, сегашната им степен на влиятелност се дължи или на това, че заемат висока държавна длъжност, или на възможността им да влияят върху общественото мнение.

Над 30 жени от миналогодишната класация за загубили предишните си влиятелни позиции и този път са останали извън списъка. На първо място това са тези, които след победата на Революцията на достойнството са последвали Виктор Янукович и са напуснали страната.

Жените за мир (първо място в рейтинга на 100-те най-влиятелни жени на Украйна)

СавченкоНадежда Савченко, народен депутат („Баткивчшина”), украински военнопленник, в момента в руски арест

 

 

РичковаТатяна Ричкова, доброволец в ATO, наградена с орден „Княгиня Олга” ІІІ степен

 

 

 

ЯроваяДана Яровая, доброволец в ATO

 

 

 

 

БилозирскаОлена Билозирска, журналист и обществен активист, председател на Управителния съвет на Обществена организация „Редом с вас“

 

 

ЗакревскаяЕвгения Закревская, адвокат на роднините на загиналите по време на Майдана

 

 

 

ДворецкаяАлександра Дворецкая, председател на Управителния съвет на кримски правозащитен център „Действие“, доброволец на движението „Изток-SOS“

 

 

ВоронковаНаталия Воронкова, председател на Управителния съвет на Обществена организация „Доброволческа сотня Доброволя“

 

 

СандаловаАнна Сандалова, президент на Благотворителна фондация „Подкрепи армията на Украйна“

 

 

СолошенкоИрина Солошенко, доброволец в Киевска главна военна болница

 

 

 

АлмазоваГалина Алмазова, доброволец, водач на линейка в АТО

 

 

 

И други 

 

10-те най-влиятелни жени на Украйна

 1. МайданЖените за мир

 

 

 

 

 1. ТимошенкоЮлия Тимошенко, народен депутат (Баткившчина)

 

 1. ГонтареваВалерия Гонтарева, председател на НБУ

 

 

 1. ПинчукЕлена Пинчук, основател на Фондация „АнтиСПИН“, председател на Надзорния съвет на група телевизионни компании StarLightMedia

 

 1. БогомолецОлга Богомолец, народен депутат (Блок на Петро Порошенко)

 

 1. БезлюднаяАнна Безлюдная, директор развитие на Inter Media Group, член на Надзорния съвет на телеканал „Интер“

 

 1. ДенисоваЛюдмила Денисова, министър на социалната политика

 

 1. ПритулаАльона Притула, главен редактор на интернет вестник „Украинска правда“

 

 

 1. Порошенко
 2. Марина Порошенко, председател на Благотворителната фондация на Петро Порошенко

 

 

 

 1. ГерашченкоИрина Герашченко, народен депутат (Блок на Петро Порошенко), пълномощен представител на президента на Украйны за мирното уреждане на конфликта в Донецка и Луганска област.