Премиерът на Украйна Арсений Яценюк обяви своите предложения за министри

Арсений Яценюк - премиер министър на Украйна
Арсений Яценюк – премиер министър на Украйна

Лидерът на партията „Народен фронт“ и сегашен министър-председател на Украйна Арсений Яценюк предлага кандидатурите за министри от всички партии да бъдат подложени на всенародно обсъждане, съобщава сайтът „Украинска правда“.

Яценюк, като лидер на партията, събрала най-много гласове на извънредните парламентарни избори на 26 ноември, предлага коалицията да делегира в новия Кабинет на министрите Володимир Гройсман на поста вицепремиер на регионалната политика (в момента той е  вицепремиер и министър по регионалното развитие, строителството и жилищно-комуналното стопанство, близък е до президента Петро Порошенко  – бел. УД).

Яценюк също така моли коалицията да делегира в Кабинета на министрите Игор Жданов на поста хуманитарен вицепремиер (Жданов е известен политолог, №10 в избирателния списък на „Баткившчина“, бил е един от ръководителите в избирателния щаб на Виктор Юшченко през 2004 г., ръководител на щаба на Юлия Тимошенко на предсрочните президентски избори през май тази година – бел. УД).

Арсений Яценюк предлага за аграрен вицепремиер Иван Мирошниченко (№15 в списъка на обединение „Самопомощ“, през 2012 година е обявен за „Аграрий на годината“ – бел. УД)

Сегашният премиер предлага да останат на своите постове министърът на вътрешните работи Арсен Аваков, министърът на правосъдието Павло Петренко, Сергий Квит – министър на образованието и Евген Нишчук – министър на културата.

За ръководител на министерството на финансите Яценюк предлага сегашния заместник-министър Виталий Лисовенко, а за министър на икономиката предлага сегашния заместник на ръководителя на администрацията на президента Дмитро Шимкив (Той е бивш генерален директор на «Microsoft Украйна». По време на Евромайдана излиза в неплатена отпуска. В интервю за сайта AIN от 11 декември 2013 г. разказва за този период: «Занимавам се със същото като другите: чистя снега, помагам да се строят барикади, през нощта излизам на дежурство. Така, както сега действат органите на реда, не е допустимо в нито една страна» – бел. УД)

Арсений Яценюк предлага кандидатурата на Леонид Козаченко за министър по аграрната политика, а за ръководител на министерството по горивата и електроенергията – сегашния президент на „Нафтогаз“ Андрий Коболев; за министър в здравното министерство – Васил Лазоришенец, който сега е временно изпълняващ длъжността на ръководител в същото министерство след скандалното уволнение на Олег Мусий – организаторът на медицинската служба на Майдана.

Яценюк предлага за министър на екологията Ганну Гопко (№1 в списъка на обединението „Самопомощ“ – бел. УД).

Той също моли за назначаването на Павло Розенко за министър на социалната политика (Сегашен депутат от партия „Удар“ и №26 в списъка на „Блока на Петро Порошенко на последните избори. На това предложение Павло Розенко веднага реагира на своята страница във Фейсбук – „О! Нивото на тролинг стигна максимума. Ако премиер министърът започна с това да се занимава, то това е 101 ниво.“ – бел. УД ).

За министър на младежта и спорта Яценюк предлага известния плувец, носителя на сребърен медал от олимпийските игри в Сидней през 2000 г.  Денис Силантиев.

За вице премиер по въпросите на европейската интеграция Яценюк би искал да покани един от европейските лидери, но той ще бъде обявен след завършването на преговорите с потенциалния кандидат.

Арсений Яценюк заяви, че ще подкрепи кандидатурите за министри от квотата на президента: сегашния министър на отбраната Степан Полторак и министъра на външните работи Павло Климкин, ако Петро Порешенко отново ги предложи пред новия състав на парламента.

Той също така каза, че въпросът за кандидатурата за председател на Върховната рада трябва да бъде обсъден от коалицията, като лично той счита, че сегашният председател на Радата Олександър Турчинов е бил най-професионалният на този пост.

УД напомня, че съгласно Конституцията на Украйна премиерът се назначава от Върховната рада по предложение на президента. Кандидатурата на премиера се предлага от коалицията на парламентарните групи.