Предизборни страсти в Украйна

blok_Petra_PoroshenkoЧетири дни преди извънредните парламентарни избори в Украйна, насрочени за 26 октомври, няколко социологически организации публикуваха резултатите от последните си изследвания относно електоралните предпочитания на украинците.

Една от най-авторитетните служби – фонд «Демократични инициативи «Илко Кучерив» на днешния си брифинг за журналистите съобщи, че според техните данни около 32% от потенциалните избиратели днес все още не са направили окончателния си избор.

А тези, които вече са решили за кого да гласуват, ще отдадат своите гласове, както следва:

за пропрезидентския „Блок на Петро Порошенко“ – около 30,4%;

за Радикалната партия на Олег Ляшко – 12,9%;

за блока на сегашния премиер Арсений Яценюк – блок „Народен фронт“ – около 10,8%;

за блока на кмета на град Лвов Андрий Садовий – Обединение „Самопомощ“  8,5%;

за блока на бившия премиер Юлия Тимошенко „Баткивщина“ /„Отечество“/ 7,5%;

за блока на прокремълските политици (сред които има много бивши министри и чиновници с по-нисък ранг от правителството на избягалия бивш украински президент Виктор Янукович) със символично название „Опозиционен блок“ – 5,9%;

за партията на друг виден член на партията на Виктор Янукович – Сергей Тигипко – „Силна Украйна“  5,6%.

С големи шансове да попаднат в Радата са блокът на Анатолий Гриценко (член на фракцията на Тимошенко и бивш министър на отбраната в нейния кабинет по времето на президентството на Виктор Ющенко) „Гражданска позиция» 4,8%, както и Комунистическата партия на Украйна  4,1%.

Били са интервюирани 2025 респонденти в 110 населени места във всички области на Украйна, без Крим и Луганска област. Статистическата грешка не превишава 2,2%.

За да влязат в парламента, партиите трябва да преодолеят 5-процентната бариера.