Преди изборите в неделя украинската ЦИК отбива хакерски атаки

Михаил Охендовски - председател на Централната избирателна комисия на Украйна
Михаил Охендовски – председател на Централната избирателна комисия на Украйна

Информационните ресурси на Централната избирателна комисия на Украйна работят в нормален режим и са защитени от опити за незаконно проникване. Това заяви днес председателят на ЦИК Михаил Охендовски пред украинските медии.

„Всички информационни ресурси на ЦИК функционират в нормален режим и са защитени на такова ниво, което показва, че е невъзможен достъпът до тях от страна на специалните служби на развитите страни“, заяви той.

По думите му „ наистина са правени опити за несанкционирано проникване, но срещу тях е имало съответната реакция от страна както на сътрудниците на секретариата на ЦИК, така и на сътрудници на СБУ и Държавната служба за специална връзка и техническа защита на информацията“.

„Нито един човек по противозаконен начин, както и да се опитва, не може да получи достъп до информационните ресурси на ЦИК и съответно няма никаква опасност за функционирането на такива ресурси и надеждността на предаването на данни при използването на тези ресурси както днес, така и в деня на гласуването и всички следващи дни“, подчерта Охендовски.

Още на 20 октомври комплексната система за защита на информацията на ЦИК е получила атестат за съответствие на изискванията на действащото украинско законодателство и не съществува никаква опасност за работата на сайта.

Според председателя на ЦИК фейковите новини, че уж хакери са получили несанкциониран достъп до информационните ресурси имат за цел да се създаде недоверие към резултатите от предсрочните парламентарни избори.

„Всички подобни съобщения абсолютно не отговарят на действителността и противоречат на здравия смисъл. Към тях трябва да се отнасяме като към един от компонентите на информационната война, която се води срещу нашата държава.

Целта на тези съобщения е да се създаде атмосфера на недоверие към информацията за процеса на гласуване и обработка на протоколите на районните избирателни комисии, която на 26 октомври и следващите дни ще пристига в Централната избирателна комисия по каналите на Единната информационно-аналитична система „Избори“, заяви той.

Така той коментира съобщенията, че официалният сайт на ЦИК уж е бил хакнат  и някаква виртуална „хакерска организация“ е получила достъп до информационните ресурси на ЦИК.

Според Охендовски интезивността на хакерските атаки срещу информационните ресурси на ЦИК традиционно нарастват преди деня на изборите и утрешните извънредни избори за народни депутати на правят изключение.

В същото време Държавната служба за специална връзка и защита на информацията на своята страница във Фейсбук потвърждава, че сайтът на ЦИК е подложен на DDoS-атаки.

„Има DDoS-атаки на сайта на ЦВК… За сега е регистрирана интензивност от 400 Мбит/с, това е сравнително малко. Още веднъж напомняме: ако някой сайт „премигва“ в резултат на DDоS-атаки, това не означава, че „хакерите са го хакнали“, акцентират във ведомството.

При това в Държавната служба подчертават, че това е било „напълно прогнозирано“ и увериха, че предварително е било установено сътрудничество с провайдерите, които обслужват огледалния сайт и каналите. „CERT-UA ще публикува техническа информация, когато се появяват свободни ръце“, добавиха в службата.

УД напомня, че през май месец тази година на президентските избори в Украйна в последния момент е било разкрито и неутрализирано несанкционирано проникване в програмата на ЦИК.

Хакерската атака е имала за цел да бъдат подменени резултатите от гласуването и лидерът на партията „Десен сектор“ Дмитрий Ярош да бъде представен като победител на изборите. На сайта е имало подготвено съобщение, което е трябвало да се появи в 20.00 ч. в деня на изборите, но е било блокирано от службите за сигурност.

ИзбориВъпреки че това изображение не се появява на сайта, няколко руски медии, включително и руският „Первый канал“ го показват и съобщават, че според резултатите от изборите в Украйна победител е Дмитрий Ярош.

Наблюдателни зрители веднага отбелязват, че: 1) електронният адрес изобщо не съответства на адреса на страницата с резултатите от сайта на ЦИК; 2) използван е „шаблон“ от предишни избори, тъй като е посочен „% избиратели, които са гласували против всички кандидати“ (долната стрелка) – на последните президентски избори в бюлетините изобщо нямаше такава опция и съответно я нямаше и на сайта на ЦИК.

 

Хода на гласуването и резултатите от изборите в Украйна можете да следите в сайта на ЦИК на следната страница: http://www.cvk.gov.ua/pls/vnd2014/wp001.html