Пожар в Луганската ТЕЦ, 1,5 млн души са без ток

изтеглен файлКакто съобщи днес прес-службата на ДТЕК (Донбасская топливно-энергетическая компания), в резултат на бойните действия край град Счастие няколко снаряда са попаднали на територията на Луганската ТЕЦ в 16:10 ч. Един от снарядите е попаднал в трансформатора. Започнал е пожар, като се е запалило трансформаторното масло. Електроцентралата се е изключила автоматично.

Изключването на централата е довело до обезточване на селищата в северната част на Луганска област. ДТЕК напомня, че от юли този регион получава електроенергия единствено от Луганската ТЕЦ, тъй като при боевете са били повредени високоволтовите електропроводи, които са свързвали региона с енергийната мрежа на Украйна.

Продължаващият обстрел и високата температура на горене на маслото не са позволили на членовете на доброволната пожарна дружина да се приближат до трансформатора и да потушат пожара. Също поради обстрела не могат да пристигнат пожарните подразделения на Държавната служба на Украйна по извънредните ситуации. Освен това има допълнителна опасност от взрив, тъй като някои от обектите на централата на 4 септември са били минирани – според информацията на ДТЕК, която е собственост на Ринат Ахметов – от представители на батальон «Айдар».

Служителите на централата са се укрили в бомбоубежището. Няма информация за пострадали в резултат на обстрела и пожара.

По-късно РБК-Украина съобщи, че пожарът е потушен, като без ток са останали повече от 1,5 млн жители на северните райони на Луганска област – Северодонецк, Лисичанск, Рубежное, Новоайдар, Старобелск…

Съобщава се също, че поради изключването на Луганската ТЕЦ много миньори не могат да излязат от мините. 21 мини получават електроенергия от централата.