Олег Сенцов в съдебната зала на 19 август. Снимка: Антон Наумлюк

Последното слово на украинския режисьор Олег Сенцов по време на съдебното заседание в Ростов на Дон

Олег Сенцов в съдебната зала на 19 август. Снимка: Антон Наумлюк
Олег Сенцов в съдебната зала на 19 август. Снимка: Антон Наумлюк

На 19.08.2015 г. в гр. Ростов на Дон държавният обвинител по делото на т.нар. „кримски терористи“ поиска от съда да присъди срещу украинския режисьор Олег Сенцов 23 г. затвор с първоначален 2-годишен строг режим. За другия обвиняем – Александр Колченко прокурорът поиска 12 години лишаване от свобода при първоначален 1,5 г. строг режим. Защитата призова съдийската колегия да оправдае напълно обвиняемите, на които беше дадена последна дума.

Сенцов

Въпреки всичко се надявам, че това все пак няма да е последната ми дума. Също като Саша (Колченко) няма да ви моля за нищо, дори и за снизхождение, за всички всичко е ясно. Съдът на окупатора не би могъл да е справедлив по дефиниция. Нищо лично, Ваша чест!

Друго искам да кажа… Пилат Понтийски – има такъв персонаж. Престоявайки много години на Луната, мислил за постъпката си… После, когато му простили, вървял по лунната пътечка и казал на Га-Ноцри: „Знаеш ли, ти беше прав, страхливостта е най-страшния грях на Земята.“ Това е написал великият руски писател Булгаков в книгата си „Майсторът и Маргарита“ и аз съм съгласен с него. Страхливостта е най-главния, най-страшния грях на земята. Предателството е частна форма на страхливостта.

Голямото предателство понякога започва със страхливостта… Когато ти нахлузят торба на главата, малко те понабият и след половин час вече си готов да се отречеш от всичките си убеждения, да признаеш каквато и да е вина, да натопиш други хора – само и само за да престанат да те бият. Не знам колко струват убежденията ти, ако не си готов да пострадаш или да умреш за тях… Много се радвам, че Гена Афанасиев (свидетел на обвинението, който се отрече от дадените първоначални показания и заяви, че са получени след изтезания) можа да превъзмогне себе си. Отстъпи, но в края на краищата разбра, че има все още шанс и извърши мъжествена и много правилна постъпка. Бях много изненадан от това и се радвам за него. Работата не е там, че ще има скандал или ще възникне някакъв проблем и ще ни оправдаят. Не, това няма да се случи. Радвам се за него, че ще продължи да живее и да се чувства като човек, който не се е уплашил, макар че продължават да го заплашват, да го притискат, да го ритат. Но той вече … направи тази стъпка, правилната и няма път назад. Много се радвам за него.

Вече цяла година пребивавам във вашата прекрасна страна и гледам вашата телевизия. Програма „Вести“, програма „Время“ са много хубави предавания. Вашата пропаганда работи отлично. Голяма част от населението на Русия вярва в онова, което му говорят: Путин е юнак, в Украйна има фашисти, Русия прави всичко правилно, наоколо всички са врагове. Много хубава пропаганда. Но също така разбирам, че има по-умни хора, като вас, например, поддържащи властта. Вие прекрасно разбирате, че няма никакви фашисти в Украйна, че Крим е отнет незаконно, а ваши войски са в Донбас. Даже аз, намирайки се тук, в затвора, зная, че ваши войски се намират в Донбас. Зад решетките е препълнено с опълченци, които се изпращат там като герои, на ваши танкове, с ваше оръжие. Там те воюват и си мислят, че тук ги чакат, връщат се, носейки със себе си боеприпаси, а на границата ги хващат и ги набутват обратно в затвора. И те се чудят: „Ама как, ама защо? Нали сме уж герои, така ни изпращаха…“ неразбирайки, че този влак е само в една посока. Даже тук, в затвора, това се знае.

Тук, в затвора, срещнах офицер от вашето ГРУ (бел.ред.: Главно разузнавателно управление), по-точно – войник, подсъдим по друго престъпление, който е участвал в окупирането на Крим. На 24 март пристигнали с кораби в Севастопол и блокирали военните части. Той е бил сред блокиращите тъкмо онази част, която аз снабдявах и извозвах. Такива ми ти, интересни, работи. И той е участвал, т.е. неговата бригада е участвала в Иловайския котел, организиран от руските военнослужещи.

Това са фактите, които лежат на повърхността. Ако не мижаш, ги виждаш. Ето, например, вашите трубадури на режима – и те не са никак глупави момчета, знаят всичко, както си е, но продължават да лъжат, един вид, вършат си работата, намирайки вътре в себе си някакво оправдание. Вероятно оправдават себе си с думите „трябва да храня децата си“, „трябва нещо да се прави“… А защо да отглеждаме ново поколение роби, момчета?!

Но освен тези всичките, има и една друга част от населението в Русия, която прекрасно знае какво се случва, която не вярва в басните на вашия агитпроп, която разбира какво се случва по света, какви ужасни престъпления извършва вашето ръководство, но тези хора неизвестно защо, се страхуват. Мислят, че нищо няма да се промени, че всичко ще е, както си е, че не можеш да промениш системата – сам си, малко сме, ще ни тикнат в затвора, ще ни убият, ще ни унищожат… И се спотайват като мишки.

Нашата власт също беше престъпна, но ни е се вдигнахме срещу нея. Не искаха да ни чуят – тракахме по контейнерите за смет. Не искаха да ни виждат – ние палехме гуми. И в края на краищата победихме. Рано или късно у вас ще се случи същото. Под каква форма – не зная и не бих искал да има пострадали, просто искам повече да не ви управляват престъпници.

Съдия: Това не е в рамките на процеса. Обсъждаме тесни въпроси. По закон, не може да говорите за всичко.

Сенцов: Завършвам, Ваша чест!

Съдия: Не Ви прекъсвам, просто …

Сенцов: Разбрах, че не ме прекъсвате, да… Така че, единственото, което мога да пожелая на тази, третата, информираната част от населението на Русия – научете се да не се страхувате!

 

Присъдата на Олег Сенцов и Александр Колченко ще бъде произнесена на 25 август.

 

Справка

 Украинският кинорежисьор, сценарист и писател Олег Сенцов е роден през 1976 г.  в Симферопол. По времето на кримската криза (февруари-март 2014 г.) активистът на Автомайдана подкрепя движението за единна Украйна, купува и снабдява с продукти и предмети от първа необходимост блокираните в Крим украински воински части.

На 11 май 2014 г. в Симферопол Сенцов излиза на протестна акция и по-късно през деня е задържан от Федералната служба по безопасност на РФ по подозрение в тероризъм.  Негов адвокат е Дмитрий Динзе от правозащитната организация „Агора“. След известно време Сенцев е прехвърлен в Москва, в следствения изолатор „Лефортово“

На 30 май 2014 г. ФСБ съобщава за задържането на Сенцов и на още трима заподозрени (Александр Колченко, Геннадий Афанасиев и Алексей Чирний). Както твърди ФСБ, всички те са членове на „Десен сектор“. От «Десен сектор» опровергават информацията, че Сенцов е член на организацията им. Озвучената от ФСБ версия е, че основната цел на заподозрените е била извършването на диверсионно-терористични актове в Симферопол, Севастопол и Ялта.

На 10 септември 2014 г. Председателят на Службата за безопасност на Украйна Валентин Наливайченко съобщи, че Олег Сенцов заедно с пилота Надежда Савченко и заместник председателят на УНА-УНСО Николай Карпюк са в списъка на похитени или незаконно задържани или преследвани украински граждани, които са обект на обмен, предвиден в Минските договорености.

На 21 юли 2015 г. Северо-Кавказския окръжен военен съд в Ростов на Дон  даде ход на делото. Съгласно текста на обвинението, Сенцов и другите задържани са подготвяли взривяването на самоделни взривни устройства през нощта на 8 срещу 9 май 2014 г. около “Мемориала на Вечния огън“ и паметника на Ленин в Симферопол, а също така подпалването на офисите на обществената организация «Русская община Крыма» и на представителството на партия «Единна Русия» в Симферопол на 14 и 18 април 2014 г.

Освен това, Сенцов е обвинен и в притежание и съхраняване на оръжие и боеприпаси, притежание и съхраняване на взривни вещества, които е трябвало да бъдат използвани при осъществяването на терористичните актове. Обвиненията срещу Александр Колченко са за участие в терористична група и извършване на терористичен акт.

Сенцов не се признава за виновен, а в съдебно заседание съобщи пред съда, че по време на разпитите спрямо него е прилагано физическо насилие, за да даде показания, съответстващи на тезата на обвинението. За същото съобщи и другия обвиняем – Александр Колченко.

Статията подготвена от Поли