National Mourning Day in Ukraine

Порошенко обяви 5 март за ден на траур в памет на загиналите миньори в мина „Засядко“ в Донецк

В деня на траур паметта на загиналите ще бъде почетена с минута мълчание.

С Указ на Президента на Украйна пети март е обявен за ден на траур, в който ще бъде почетена паметта на трагично загиналите миньори в резултат на авария, възникнала на 4 март в мина „Засядко“ в Донецк.

Petro Poroshenko
Президентът на Украйна Петро Порошенко

 

Това съобщава на официалния сайт на Президентството пресслужбата на украинския Президент Петро Порошенко.

Съгласно президентския указ, точно в 12:00 часа на обяд на 5 март на територия на цяла Украйна с минута мълчание ще бъде почетена паметта на загиналите миньори. В цялата страна държавните флагове на зданията на органите на държавната власт, местното самоуправление, държавните предприятия, учреждения и организации ще бъдат спуснати наполовина.

В деня на национален траур ще бъдат отменени всички музикално-развлекателни и концертни мероприятия и спортни състезания и ще бъдат направени съответните промени в телевизионните и радио-предавания.

Напомняме, че вчера след взрив в резултат на изтичането на газ метан в мина „Засядко“ в Донецк загинаха 33 миньори. По данни на Донецката областна администрация, по време на взрива в мината са се намирали 230 миньори. Съдбата на 23 от тях е неизвестна.

Счита се, че причината за взрива е неспазването на правилата за безопасност при работа в условия на висока степен на риск. Донецката прокуратура започна наказателно производство във връзка с инцидента.

Мината „Засядко“ в Донецк е един от най-големите производители на коксувани въглища в Украйна.

 

По материали от украинския печат