Пореден фейк на руския „1 канал“, този път за малайзийския „Боинг“

Кадр 1tv.ruТелевизионният водещ Михаил Леонтиев в предаването „Однако“, излъчено по руския „Първи канал“ на 14 ноември обяви, че разполагат със „сензационна снимка“, за която се предполага, че е направена от чуждестранен шпионски спътник и на която са фиксирани последните секунди от полета на малоазийския Боинг над Украйна. „Напълно съм съгласен с резултатите от вашия анализ на причините за гибелта на Боинга – пише човек, представил се като Джордж Билт, випусник на Масачузетския технологичен институт и авиоексперт с 20-годишен стаж. Боингът е свален от преследващ го реактивен истребител. Първоначално, екипажът е бил обстрелян от оръдие, след това кабината е била поразена от ракета „въздух-въздух“, след което десният двигател и дясното крило са били поразени от ракета със система за топлинно самонасочване.“

Към електронното съобщение са приложени снимки, на които отчетливо се вижда пускът на ракетата изпод лявото крило на изтребителя точно по пилотската кабина.

Снимките са тиражирани мълниеносно от много руски медии, сред които: „Московский комсомолец“, Дни.ру, Вести.ру, НТВ, LifeNews, „Говорит Москва“, ИТАР-ТАСС, Лента.ру, телевизионния канал „Звезда“, „Комсомолская правда“.

Но тази снимка е фалшива.

Изфабрикувана е на база снимки на Google Maps от 28/8/2012, координати 47°57’18.03″N, 37°50’10.26″E.

Гугл

Вляво: програмата Google Earth (горе вляво е датата 28 август 2012 г.), вдясно – – увеличен фрагмент на обсъжданата „спътникова снимка на атаката“

Снимката с по-голяма резолюция Детайлният анализ на снимката позволява да се видят местата на монтаж от снимки, правени по различно време (в различни години) и некачественото заличаване на облаците.

Нещо повече, Сергей Пархоменко забелязва, че при увеличаване на показания в „Однако“ фрагмент, картинката не съвпада. Вдясно, нивата с характерна трапецовидна форма изглежда по съвсем различен начин от изрязания фрагмент с щурмовия самолет. И двете ниви, на чийто фон е изобразен атакуващия самолет в предаването на Леонтиев, са равномерно засяти с нещо. Работата е там, че това е снимка, правена по друго време и през друг сезон. Двете ниви вляво са окосени на 2/3. Върху едната от тях все още се виждат две характерни ивици. А през нивата с трапецовидна форма вдясно се вижда пътека и няколко разорани участъка. Съгласно легендата, шпионският спътник е снимал през юли, а снимката е, примерно, от май. Както се оказа, за зум е използвана тази фотография от Яндекс-карти от 2012 г.

 

 

Предизвиква съмнение и картинката на Боинга. Надписът Malaysia е нанесен по друг начин. На видеото – започва от средата на крилата, а на снимката – от среза.

 

Освен това, спътниковите снимки на бързодвижещи се обекти имат някои особености: 

Особенность_1

 

 

В допълнение, военният самолет, представен на „Първи канал“се намира над точка в местност, намираща се на 20-25 км югозападно от летището. Гражданският самолет се намира на 15-20 км североизточно от летището. Ориентирайки се по картата на местността, разстоянието между тях е около 40 км. Съдейки обаче по силуетите на самолетите, разстоянието между тях е по-малко от 2 км., като  военният самолет е непропорционално по-малък от гражданския. Невъзможно е да се направи такава снимка, освен ако двата самолета и спътника не се намират далеч в космоса.

Освен това, това не би могло да е спътникова снимка, тъй като ешелонът на Боинга е 10 км и даже и от височина 100 км не бихме виждали тази диспропорция между линейните размери на Боинга и полосата за излитане на донецкото летище. Снимката е направена, евентуално, от височина 15-20 км или по-малко. Освен дължината на самолета да е 4,5 км., което е невъзможно.

Освен това и следата от ракетата е нарисувана неправилно. Тя е изобразена като „лазер“, макар да би трябвало да изглежда като неравна пухкава бяла линия и колкото е по-близо до изтребителя, толкова по-широка трябва да е. Ето го правилният вариант: 

 

Също така на показаната снимка няма кондезни следи от изтребителя и от Боинга. Сякаш двата самолета са летяли с изключени двигатели. За сравнение – снимка, на която Боинг 777 се съпровожда от изтребител F-18.

 

В допълнение на снимката не е Боинг 777-200ЕР. Основата на крилата и центроплана са съвсем други. По-вероятно това да е Боинг 737. За да направи сравнение, един от блогерите налага върху снимката чертеж на Боинг 777-200ЕР. Разликата е очевидна.

 

 

Предлагаме ви да се запознаете и с някои коментари от авиаторски форум :

а) На „снимката“ Боингът се намира над Пантелеймоновка (координати 48,1970. 37,983), което противоречи на записите от „черните кутии“, в частност – на курса;

б) ракурсът на целта при пуска е странен, обикновено се стреля при насрещен или догонващ курс. Ако вземем предвид, че Боингът лети със скорост около 900км./ч., то след пуска ракетата би следвало почти веднага да изпълни маневра „надясно“ , тъй като скоростта на приближаване на самолетите е много висока при пресичащи се курсове;

в) разстоянието от спътника до земята е минимум 200 км., а от Боинга до земята е около 10 км. Размерът на Боинга трябва да е пропорционален на земните обекти – за да се направи такава снимка, трябва да се снима от височина 12-15 км.;

г) „след което десният двигател и дясното крило са били поразени от ракета със система за топлинно самонасочване“***********

Крилото пък за какво? И с какво? Дюзите на двигателя са „целички“ и са на мястото си. На единия и турбината е „цяла“.


д) Ако изображението на самолета не е монтирано, то са снимали отгоре на разстояние  1-2 км, ето защо по ъгловите размери самолетът се е получил като полето. Ако беше снимка от космоса, то дали 300, дали 310 – няма значение. Или самолетът е с размерите на нивата, или нивата е 20х20,4 – това даже не е нива, а домашна градинка, ама къщата не се вижда;

е) Няма начин ъгловите размери да са такива при снимка от спътник. Размерът на размаха на крилете на МиГ-29 по диагонал е като на нивата под него. Такава снимка би се получила, ако се снима, да кажем на височина 5 км над обектите. Ето вижте самолет на ешалон. Обектите под него имат пропорционален размер. При такава детайлизация ще се виждат ясно пътищата, храстите, автомобилите, даже добитъкът на паша.

ж) Местоположението на МН17:  http://goo.gl/Sg0xYB. Местоположението на „някакъв си МиГ-29“: http://goo.gl/C1sSPk

И накрая: този фотофейк се разпространява в Мрежата вече не един месец. Например, ето го публикуван във форум още на 15 октомври.

Stopfake.org