В залата имаше много млади хора

„По-силно от оръжието“

Вчера в кино „Одеон“ в София бе прожектиран документалният филм „По-силно от оръжието“ – един филм за Майдана и за протеста в Украйна, започнал през ноември 2013 г. и завършил в края на февруари 2014 г. Филм за нежеланието на повечето украинци да се върнат в руската империя, възраждана от Путин.

Филмът показва героизма и саможертвата на хората, които искат да се наричат европейци. По време на Майдана бяха убити 103 души. Едва сега разбираме, че това е било дело на руски снайперисти, поканени от тогавашния президент Виктор Янукович.

„По-силно от оръжието“ е филм за достойнството, за свободата, филм против корупцията и предателството на държавно ниво. Той е заснет от киевското творческо обединение „Вавилон`13″ и в София беше представен от Оксана Судомир.

Българската столица е един от градовете в Европа, където „По-силно от оръжието“ вече е показан или ще бъде показан.

„Филмът бе добре посрещат в Швеция, Полша, Македония, Германия, Англия, Румъния и други страни“, сподели пред зрителите пани Оксана.

„Виждате, че във филма героите говорят както на украински, така и на руски език“, каза емоционално посланикът на Украйна Микола Балтажи. „А това означава, че Кремъл умишлено раздухва темата за езика в Украйна, тези хора нямат нужда от защитата на Путин. И това, което прави Русия в Източна Украйна – през ХХІ век да използва танкове и ракетни системи, за да ни върне в империята – е недопустимо!“

„По-силно от оръжието“ бе прожектиран пред пълна зала. Организатор на прожекцията е електронното издание „Украйна днес“, представлявано в София от украинския българин Владислав Будников. Пред изданието „УБВести“ той заяви, че в момента се води както фактическа, така и информационна война.

„С този филм искахме да покажем на българите една друга гледна точка, а именно че Майданът не е държавен преврат, а е революция на достойнството, стремеж на един народ да бъде част от цивилизована и демократична Европа.“

На 19 февруари от 16.20 ч. „По-силно от оръжието“ ще бъде показан и в Нов български университет.

След края на прожекцията, входът за която беше свободен, хората дариха средства за организирането на презентацията и за изпращане на поредната хуманитарна пратка за Източния фронт. (Васил Жукивский, УБВести)

Видеорепортаж на Васил Жукивский

Екипът на „Украйна днес“ изказва голямата си благодарност на всички гости и дарители в полза на електронното ни издание и на дарителите на средства за подпомагане на украинската армия, събирани от Фондация „Мати Украина“. Кутията за сайта събра 324 лева, а кутията на „Мати Украина“ – 382. Всичко това показва голямата съпричастност на българския народ към трагедията в Украйна!

Пожелаваме на всички здраве и мир! Единението на хората и вярата в това, че истината ще победи, е най-силното ни оръжие в борбата с нечестната пропаганда и с войната.

До нови срещи!


Фоторепортаж на Васил Жукивский

Зала на кино "Одеон"
Залата на кино „Одеон“
Официални лица
Официалните гости
Оксана Судомир - представя филма на ТО "Вавилон-13"
Оксана Судомир представя филма на Творческо обединение „Вавилон`13“
В залата имаше много млади хора
В залата имаше много млади хора
Интервю за "Капитал".
Интервю за в. „Капитал“
"Подкрепи "Украйна днес" - една независима медия
„Подкрепи „Украйна днес“ – една независима медия