Гданск, 70 години от края на Втората световна война

Плевнелиев: Нацизмът и комунизмът са „двете страни на една и съща монета“ на тоталитарните режими

Нацизмът и комунизмът са „двете страни на една и съща монета“ на тоталитарните режими. Заплахите, пред които са се изправили европейските народи през ХХ век са актуални и днес допуснатите грешки в миналото не трябва да се повтарят.

Това заяви президентът Росен Плевнелиев, който участва днес в полския град Гданск в конференцията „Европейската интеграция като урок, научен след Втората световна война. Какво означава това днес?“,  съобщава БГНЕС, цитирана от Накратко.бг.

Във форума на високо равнище, посветен на 70-годишнината от края на най-големия военен конфликт през ХХ век участваха генералният секретар на ООН Бан Ки-мун, председателят на Европейския съвет Доналд Туск, държавните глави на Естония, Кипър, Литва, Полша, Румъния, Украйна, Хърватия, Чешката република, както и високопоставени правителствени и парламентарни представители на редица европейски държави.

Плевнелиев подчерта, че все повече политици в Европа прибягват до популистки и националистически тези и експлоатират страховете на хората от нарастващата имиграция, липса на икономическа перспектива и високата безработица. „Националистите отново издигат своя глас и агресия. Модерният патриотизъм, а не национализмът, е това от което имаме нужда днес“, заяви президентът. „Постигането на мир не означава само прекратяване на военните действия, а преди всичко зачитане на правата на човека и спазване на върховенството на закона. Мирът е интеграция и сътрудничество“, заяви още в изказването си на конференцията българският държавен глава.

В изказването си Плевнелиев подчерта, че за да преодолеят предизвикателствата, пред които е изправена Европа днес, европейските лидери трябва да продължат да отстояват ценностите и принципите, върху които е изграден ЕС. „Защото сега, подобно на времената отпреди 70 години, ние сме изправени пред избор. Или ще действаме смело и ще продължим да пишем историята на обединена Европа, или ще се придържаме към късогледи тяснонационални интереси, които със сигурност ще генерират нестабилност“, категоричен беше държавният глава.

Днес ЕС е най-успешният политически и икономически съюз на държави в историята, посочи президентът Плевнелиев и отново подчерта, че Съюзът остава „двигател“ на демокрацията, който гарантира мира в Европа и съседните региони.

„Ние желаем да видим как в Европа отстояването на интересите отразява нашите водещи принципи, основани на върховенството на закона, а не политики, които се противопоставят на тези ценности“, заяви Росен Плевнелиев. Европа не желае и не трябва да се връща към епохата, в която „Великите сили“ разпределят своите сфери на влияние, посочи той. Президентът припомни, че регионът на Балканите е бил жертва на подобна политика. Раздиран от вражди и конфликти в продължение на векове, Балканите са били считани за „барутния погреб“ на континента. „Именно европейската интеграция и демократичните граждански общества водят региона ни към историческа промяна, към общото ни европейско бъдеще, към изграждането на мостове на доверие и сътрудничество“, заяви още държавният глава.

Пред участниците във форума българският президент посочи, че политиката на периферия и сфери на влияние води до създаването на множество замразени конфликти и днес и Източна Украйна е заплашена от такъв процес. „Това ли е, което предлагаме на хората от този регион? Ще живеят ли те по-добре в зона на замразен конфликт, управлявана от нелегитимни въоръжени групировки? Кой ще инвестира в подобна зона? Ако наистина мислим за правото на хората да живеят в мир и просперитет, трябва да се противопоставим на грешната и опасна стратегия региони, държави и нации да бъдат държани зависими и нестабилни“, заяви държавният глава. Според него затварянето на очите пред тази заплаха не може да бъде устойчиво политическо решение. „Това е горчиво доказателство, че постигнатото от международната общност през изминалите десетилетия не е даденост, а принципите, върху които е изграден нашият свят са наша отговорност и от всички нас зависи да ги зачитаме и отстояваме“, отбеляза още президентът.

В изказването си на конференцията държавният глава подчерта, че днес демократичната общност е обединена в присъдата си над престъпленията на нацисткия режим и фашизма и не трябва да приема, че борбата за спазването на правата на човека и отстояването на демокрацията е приключила. Президентът призова да не се забравя, че броени дни след освобождението от Хитлер, голяма част от територията на Европа е завладяна от Сталин. „Когато българските войници, които се сражаваха за свободата на Европа в края на Втората световна война, се прибраха у дома, те откриха, че българските комунисти вече установяват тоталитарен режим. Гьобелс беше унищожен, но цензурата остана, насилието над свободата на словото се превърна в ежедневие и т.нар. „народен съд“, създаден от комунистите, унищожи десетки хиляди души и българския интелектуален елит“, припомни още държавният глава.

След края на форума президентът Плевнелиев ще участва в церемония, на която държавните и правителствени ръководители ще запалят свещи пред Паметника в Гданск на загиналите работници в Корабостроителницата през 1970 г. Участниците в международния форум ще присъстват и на възпоменателната церемония на полуостров Вестерплате, където започват първите военни действия в началото на Втората световна война.

Президентът апелира за коректна равносметка на случилото се в България преди 70 години. „Много ми се иска, така както българите са обединени като един около оценката си за фашизма, да се обединим и около оценката си за комунизма – и доброто, и лошото, да го сложим в музея и в учебниците, за да можем да гледаме напред“, посочи още държавният глава.