Пентагон: Сепаратистите подготвят настъпление в Източна Украйна

Шефът на Пентагон Аштън Картър предупреди за вероятността за ново нападение от страна на проруските сепаратисти в Източна Украйна. Министрът на отбраната на САЩ призна ефективността на европейските санкции срещу Русия.

Министър на отбраната на САЩ Аштън Картър
Министър на отбраната на САЩ Аштън Картър

Проруските сепаратисти в Източна Украйна, по всяка вероятност, ще предприемат ново настъпление. С това заявление излезе в сряда, 6 май, министърът на отбраната на САЩ Аштън Картър. По думите му, подкрепени от Русия сили „се готвят за поредни боеви действия, което противоречи на Минските споразумения“, предаде информационна агенция AFP.

Картър добави, че САЩ продължават да подкрепят украинската армия със средства за радио комуникация, радари, бронирани автомобили и друго нелетално оръжие. Той подчерта, че най-големият натиск върху Русия днес имат икономическите санкции, както и спадът на световните цени на петрола. Ръководителят на Пентагона призна „значителната тежест“ на европейските санкции, тъй като Русия има значително повече търговски връзки с Европа, отколкото със САЩ.

Пo-рано за вероятността за ново настъпление от страна на сепаратистите заяви командващият силите на НАТО в Европа генерал Филип Брийдлав. Конкретно, той отбеляза, че Русия и нейните поддръжници в източната част на Украйна използват „примирието“ за да прегрупират силите. Украинските военни също не изключват опитите за завладяване на Мариупол от сепаратистите, като последен голям град в зоната на конфликта, контролиран от Киев.

Източник: DW