paypal

PayPal и eBay преустановиха обслужването на клиенти от Крим

ebayВ края на януари платформата за интернет търговия eBay обяви, че не може да продължава пълноценното обслужване на своите клиенти от Крим, съобщава События Крыма.

В разпространеното съобщение на пресслужбата на eBay се казва: „В качеството си на глобална платформа за електронна търговия компания eBay трябва да има възможност да предлага на своите клиенти непрекъснато и коректно обслужване на всички пазари, на които работим.

Изказваме съжалението си, че в настоящия момент ние не можем да предоставим на нашите клиенти в Крим обслужване на високо равнище. Съобщихме на всички кримски клиенти за създалата се ситуация и нашата клиентска служба е готова да окаже помощ на всеки един от тях.

Извиняваме се за неудобството и с нетърпение очакваме момента, когато обстоятелствата в региона ще се променят, за да се върнем в Крим и да гарантираме стабилното функциониране на всички наши услуги.”

paypalСедмица по-рано подобно съобщение изпрати на своите кримски клиенти и международният оператор за парични трансфери PayPal.

Компанията обяснява това свое решение с желанието „да съблюдава законовите норми в целия свят”.

„Това беше много трудно решение за нас, но, за съжаление, в момента не можем да предоставяме услугите си на клиентите в Крим – се казва в писмото, изпращано на клиентите по повод деактивирането на сметката им. – Извиняваме се за всички неудобства, възникнали във връзка с това. В настоящия момент информираме нашите клиенти и клиентската служба на PayPal е готова да окаже помощ при възникнали въпроси.”

Украйна днес вече съобщи, че през декември Visa и MasterCard спряха обслужването на банкови карти в Крим.

Същевременно най-големите американски IT компании Hewlett-Packard (НР) и Dell забраниха на партньорите си да доставят в Крим техническо и софтуерно оборудване.

Американската компания Apple блокира акаунтите на всички свои разработчици, регистрирани в Крим, и забрани продажбата на своя продукция на полуострова.

За кримчаните също така е блокиран достъпът до електронния магазин App Store.

Google блокира акаунтите на разработчиците на мобилни приложения Google Play, както и блокира достъпа на потребители от Крим до Google Apps, Google AdWords, Google AdSense и Google Analytics.

Всички тези мерки са взети във връзка с подписаната от президента на САЩ Барак Обама на 19 декември 2014 г. изпълнителна заповед за налагане на поредния пакет от санкции срещу Крим в отговор на руската окупация на региона.