ПАСЕ призова Русия да освободи незабавно Надежда Савченко и да прекрати финансовата и военна помощ за терористите в Донбас

ПАСЕПарламентарната асамблея  на Съвета на Европа прие резолюция относно положението в Украйна, в която отправи към Русия призив за незабавното освобождаване на украинския пилот Надежда Савченко.

„Призоваваме да бъде освободена незабавно Надежда Савченко, член на украинската делегация в ПАСЕ, която на 18 юни 2014 година беше пленена на територията на Украйна, скоро след това беше арестувана от руските власти и все още не е подведена под наказателна отговорност за някакво извършено престъпление”.

Асамблеята призова и за „незабавното освобождаване на всички военнопленници, които продължават да бъдат държани незаконно в руските затвори”.

Парламентарната асамблея на Съвета на Европа също така призова Русия да прекрати военната помощ за терористите в Донбас.

„ПАСЕ призовава Русия да се въздържи от дестабилизиране на ситуацията в Украйна и оказване на военна помощ на въоръжените терористи, както и да използва своето влияние върху тях, за да се стигне до пълното зачитане и прилагане на клаузите от Минското споразумение за спиране на огъня”, се казва в резолюцията.

ПАСЕ призова Русия да гарантира сигурността и спазването на човешките права на всички, които живеят под контрола на РФ в Крим, както и да осигури защита за тези украински бежанци, които са се обърнали с такава молба, включително да им осигури достъп до социални услуги.

 

apostrophe.com.ua