ПАСЕ

ПАСЕ потвърждава присъствието на руски войски в Украйна и настоява за изтеглянето им

ПАСЕПарламентарната асамблея на Съвета на Европа е приела мониторингова резолюция, в която признава факта, че Русия изпраща редовни войски в Украйна.

Това решение е взето по време на пленарната сесия на ПАСЕ вечерта в четвъртък, 2 октомври, съобщава от Страсбург кореспондентът на Европейская правда.

„Русия осигурява подкрепа на въоръжените бунтовници в източната част на Украйна, което включва и пряка военна намеса в конфликта, за който става дума“, се казва в документа.

В отделна точка от резолюцията Асамблеята призовава РФ да спре предоставянето на всякаква военна подкрепа на бунтовниците, да изтегли войските си от Източна Украйна, както и от границата ѝ, да се въздържа от всякакви действия, които пряко или косвено биха изострили ситуацията в източните украински региони.

Тези положения са липсвали в първоначалния документ, подготвен за заседанието. Двете точки са внесени от група депутати по време на предварителното изслушване и са били единодушно одобрени от Мониторинговия комитет на ПАСЕ в четвъртък сутринта.

Тази спонтаност не е позволила на привържениците на Русия да предприемат стъпки за „неутрализиране“ на тези положения в документа.

В днешната си резолюция ПАСЕ също така подчертава незаконността на анексирането на Крим от страна на Русия и призовава РФ да отмени това свое решение, като върне Крим на Украйна.

www.pravda.com.ua