Олег Шро

От Минския мирен план към противодействие на руската агресия

Олег Шро
Олег Шро

Анализ на Олег Шро специално за „Украйна днес“

Вчера Върховната рада прие декларация за признаването на Русия за страна-агресор, а афилираните с нея така наречени Донецка и Луганска народна република – за терористични организации.

На първо четене Върховната рада прие и законопроект за процедурата, по която ще се признава за терористична една или друга организация. За този законопроект, под чиито удари попадат на първо място ДНР и ЛНР, са гласували 270 депутати. При което следва да се вземе под внимание, че той се приема не ситуативно, а като механизъм за противодействие на терористични заплахи и в бъдеще.

И така, какво означава това за Украйна.

Първо, променя се формата на взаимоотношенията с РФ – именно сега вече са възможни всички очаквани досега решения и ограничения в икономическото и технологично сътрудничество. Трябва веднага да направим обаче уговорката, че само по себе си това решение не е план или ръководство за действие, но създава условия за приемане на съответните решения.

В украинското общество очакването за такова решение е отдавна назряло. Нещо повече, заражда се вълна от възмущение от нерешителността на властта на фона на украинско-руската война, особено след разкриването на факти за продължаващото икономическо и технологично сътрудничество. Сега вече има основа за приемане на следващи законодателни актове за противодействие на агресията и за тяхното реализиране. Какви ще бъдат стъпките на практика?! Ще поживеем, ще видим…

Второ, въз основа на приетото решение може да се промени формата на взаимодействие с украинските партньори на международно ниво. След като самата тя признава факта, че е подложена на агресия, Украйна може да измени подхода в дипломатическия диалог – от позицията на опитите за мирно уреждане на конфликта да премине към искане на помощ за отхвърлянето на руската агресия.

Става дума преди всичко за двустранни договори за оказване на военна и материално-техническа помощ. Няма да бъдат излишни и дипломатическите усилия на трети страни – от опити за мирно приключване на конфликта на сегашния етап до създаването на военно-политическа коалиции за съвместни действия в бъдеще. И не на последно място, приемането от ООН на резолюция за признаване на Русия за държава-агресор, но тази задача иска много време и няма бързо решение.

Всичко това е особено актуално на фона на ескалацията на бойните действия на руско-терористичните войски в Донбас, където през последните дни по цялата линия на фронта се водят активни бойни действия.

Трето, това решение променя коренно цялата военно-политическа ситуация. Фактически приемането на това решение е начин за отдалечаване от „минския мирен план“. Още повече, че Русия де факто и де юре вече направи това, оттегляйки подписа си под Споразумението за мирно уреждане на ситуацията в Донбас.

От своя страна Украйна, която многократно демонстрира твърдото си придържане към минските договорености, вече може да приема несъответстващи на тях решения. Не е на Украйна вината, че мирният план, колкото и лош да е той, така и не се реализира.Нито т.нар. „власти“ на ДНР и ЛНР, нито президентът Путин – и съответно руските власти – изпълниха поетите съгласно този план задължения и отговорности.

Следващият важен етап е приемането на закон, определящ и регулиращ механизма за признаване на дадена организация за терористична. В този случай той ще бъде приложен първо спрямо ДНР и ЛНР, което автоматически ги изхвърля от формата на политическия диалог и принципно дава възможност за наказателно преследване за тероризъм. Да, това пресича възможностите за диалог, но така или иначе, независимо от всички усилия на Украйна, такъв досега така и не се получи. Немаловажен момент е и появата на възможност за международно преследване на всички, причастни към ДНР и ЛНР лица като терористи, поставени извън закона.

Няколко думи за резултатите от реализирането на Минското споразумение. Да, като цяло, мирният план е напълно провален. И никой не се съмняваше, че така ще стане. Но има три важни неща, които този план позволи да бъдат спечелени:

1. Спечелването на време. За периода, в който се правеха опити за реализация на мирния план, се случиха редица събития: крахът на руската икономика; Украйна получи статут на извънблоков съюзник на САЩ; от Русия се дистанцираха даже най-близките й съюзници – Казахстан и Белорусия и т.н. Това време, разбира се, беше спечелено на много висока цена, но то беше крайно необходимо.

2. Втория момент – Русия се преумори, водейки война фактически с целия свят. Възникна ясната аналогия, че сега Русия напомня кайзерова Германия през 1917/18 г., когато като че ли има сили, но крахът е вече неизбежен. Неизбежността на икономическия и социално-политическия крах на Русия вече не предизвиква никакви съмнения и спор може да има само по въпроса как това ще се случи и каква дълбочината ще достигне падението й. Спечеленото време, което, макар и отчасти, върза ръцете на Русия, само увеличи пропастта, към която тя стремително пикира.

3. Третият момент касае ДНР и ЛНР. За същото това време те демонстрираха пълната си уродливост и неспособността си за държавно строителство. Всичко това доведе до вътрешни конфликти и дори до въоръжени такива между отделни терористични групировки. В резултат на това се срина онова, заради което проектите ДНР и ЛНР бяха инспирирани от Русия в Украйна – те не станаха фактор на влияние върху приемането на решения от украинските власти и обществото. ДНР и ЛНР не станаха политически инструмент за проруска политика, макар и да имаха такъв шанс.

Като цяло, приемането на решението за обявяване на Русия за страна-агресор, а ДНР и ЛНР за терористични организации беше отдавна съзряло. Важността на законопроекта, определящ механизма за обявяване на организация за терористична е също голяма. Колкото до останалото – ще поживеем и ще видим!