Дмитрий Тимчук, ръководител на Центъра за военно-политически изследвания

Оперативни данни на групата “Информационна съпротива” за изминалото денонощие

Дмитрий Тимчук, ръководител на Центъра за военно-политически изследвания

 

Дмитрий Тимчук, ръководител на Центъра за военно-политически изследвания
Дмитрий Тимчук, ръководител на Центъра за военно-политически изследвания

За изминалото денонощие са зафиксирани около 40 обстрела от страна на руско-терористичните войски. Най-активно противникът действа по направленията Донецк, Луганск и Дебалцево.

Участвалите в щурма на летището в Донецк подразделения на руско-терористичните войски са изтеглени в тила на бойните действия за възстановяване на боеспособността им. В течение на преговорите на украинските военни с терористите и руснаците е постигната договореност за взаимна евакуация на убитите и ранените. Но на север от този участък продължават обстрели с тежка артилерия.

Сред терористите, загинали в боя за донецкото летище на 01. 12. 2014 г.q е идентифициран трупът на и.д. началник щаб на една от бригадите със специално предназначение на Въоръжените сили на Руската федерация (ВС на РФ). Въпросният руски офицер е загинал от осколочна рана. В Донецк той е оглавявал оперативна група за управление, действаща непосредствено в зоната на бойните действия на руско-терористичните войски. Тялото на загиналия вчера е било евакуирано по време на обявеното прекратяване на огъня и е подготвено за изпращане в Русия.

Потвърди се получената по-рано от групата Информационно съпротивление (ИС) информация за гибелта преди няколко дни на трима сътрудници на Федералната служба за охрана (ФСО) на Русия в Донецк. Загиналите са били специалисти в свързочната сфера. Микробусът, в който са пътували сътрудниците на ФСО на РФ, е попаднал в засада в Куйбишевски район на Донецк и е бил обстрелян от стрелково оръжие. Неизвестните нападатели са се скрили. На мястото на инцидента са открити гилзи калибър 7, 62 и 5, 45 мм. Освен това в корпуса на микробуса са открити няколко пробойни от куршуми с калибър 9 мм. По всичко личи, че само един от тримата загинали руснаци е успял да реагира на нападението, като е открил огън през стъклото на автомобила от автоматично оръжие и е успял да произведе няколко изстрела преди смъртта си.

Зафиксирано е прехвърляне през Макеевка на транспортни автомобили (основно КамАЗ-и с брезент, не по-малко от 25 автомобила) с артилерийски боеприпаси в района на север от Донецк. В течение на последните 6 дена артилерийски групи терористи активно са обстрелвали не само позициите на украинските войски по рубежа Пески – Донецкото летище – Опитно – Авдеевка, но и няколко пъти са нанасяли удари по предприятия и жилищни квартали на селището Авдеевка. По данни на ИС сегашните “хуманитарни конвои” от Русия са предназначени да запълнят значителния разход на боеприпаси в течение на въпросните обстрели.

Вчера през Луганск премина колона бронетехника (до 20 единици). В колоната са зафиксирани 6 танка, включително руски Т-72Б3.

Едновременно в няколко населени пункта в Донбас се активизират проукраинските сили. В Торез всяка нощ на видни места се появяват проукраински надписи като напр. “Донбас е Украйна”. Аналогична е ситуацията в Горливка, където редовно се появяват надписи по стените на къщите с неприятни характеристики по адрес на президента на РФ Вл. Путин. И двете населени места твърдо се контролират от терористите и в тях действа т.нар. комендантски час, когато в тъмната част  на денонощието “патрули” от въоръжени хора могат да откриват огън без предупреждение.

Дмитрий Тимчук е украински офицер от запаса, подполковник, ръководител на създадената през 2008 г. неправителствената организация “Център за военно-политически изследвания”. Известен политически журналист, блогър, народен депутат в Осмата Рада (2014 г.). От 2 март 2014 г. е създател и координатор на групата “Информационна съпротива” (ИС). ИС е неправителствена инициатива, създадена с цел да събира, обработва (проверява) и разпространява оперативна информация относно руското нахлуване в Украйна, за да се създава реална картина на събитията в информационното пространство. Дейността й се основава изключително върху личните контакти на участниците в нея, които са действащи офицери и офицери от запаса, а също и патриоти от цивилното население. Групата категорично не допуска намеса в дейността си от страна на държавни структури, като заявява, че ако това стане, ще се саморазпусне веднага. Постъпващата информация се проверява по най-малко 2 независими източника (като правило по 3), при събития с широк отзвук се апелира към свидетели и участници.