Мinsk4

Очаква се официалните резултати от преговорите в Минск да бъдат обявени в 12.00 ч.

По предварителна информация от журналисти, присъстващи на преговорите, се очаква заключителното комюнике да бъде обявено в 12.00 ч. българско време, като същевременно никой не се ангажира с точен час за финала на тези извънредно сложни преговори.

Мinsk4

 

Журналистката Ирина Герасимова съобщава в своя Туитър, че предвиденото официално подписване на заключителния документ за уреждането на конфликта в Донбас няма да се състои в присъствието на журналисти.

След първия етап на преговорите, продължил повече от 14 часа, украинският президент Петро Порошенко заяви, че условията, които поставя Русия, са неприемливи.

French President Hollande and Russian President Putin walk after a meeting in MinskСлед преговорите на лидерите на Германия, Франция, Украйна и Русия в така наречения „нормандски формат” канцлерът на ФРГ Ангела Меркел и президентът на Франция Франсоа Оланд са се оттеглили заедно с руския президент Владимир Путин за  разговор при закрити врати.

Около  9.45 ч. българско време този разговор е приключил и преговорите са продължили отново с участието на четирите преговарящи страни.

Въпреки че около 9.00 ч. медиите съобщиха, че преговорите са приключили, час по-късно външният министър на Украйна Павел Климкин заяви пред журналисти, че работата продължава „без прекъсване във всички възможни формати”. (Освен „нормандската четворка”, в Минск заседават и външните министри на Германия, Франция, Украйна и Русия, както и т. нар. „контактна група” по уреждането на конфликта в Източна Украйна.)

Дмитрий Кулеба, посланик за специални поръчения към МВнР на Украйна, съобщи, че на преговорите Русия „се пазари” за Дебалцево. Това той съобщи в своя Туитър, като цитира Денис Пушилин, един от лидерите на проруските екстремисти, които продължават да твърдят, че Дебалцево е обкръжено и е в „котел” – което не отговаря на истината.

Дебалцево е много въжен транспортен възел и без него, по думите на Кулеба, „ДНР“ и „ЛНР“ са транспортно зависими от Украйна.

Междувременно медиите съобщиха, че подготвяният за подпис заключителен документ за преговорите предвижда прекратяване на огъня в Донбас в близките два дни.

По съобщения на УНИАН

Снимки: REUTERS