Президентът на Украйна Петро Порошенко

Обръщение на Петро Порошенко към украинския народ.

Вчера, 03 ноември, вечерта, в национален ефир беше излъчено директно Обръщението на Президента на Украйна Петро Порошенко към нацията. Освен по държавния „Първи канал“, Обръщението беше транслирано и от повечето украински телевизии. Публикуваме пълния текст на Обръщението, изнесен на сайта на Администрацията на Президента.

„Скъпи съотечественици!

През последните дни се случиха няколко, свързани помежду си, важни събития. Като Президент бих искал да изразя позицията си по тези въпроси.
След като още през месец юни беше подписано Споразумението за асоцииране с ЕС и след като през месец септември Върховната Рада и Европарламента го ратифицираха едновременно, на 1 ноември официално започна изпълнението му. Поздравявам всички ви с това!

Никога и никому няма да позволя да спре движението ни към Европа. Стремежът на украинците към ЕС е предопределен от самата наша същност на европейски народ. А да се борим с нея е съвършено безсмислено.

Символично е, че именно тези дни украинците окончателно и безвъзвратно потвърдиха европейския си цивилизационен избор. Централната избирателна комисия вече е почти завършила предварителното електронно отчитане. Тя, подобно на екзит-половете, потвърди, че конституционното мнозинство от избирателите е избрало курса към Европа. И съм дълбоко благодарен на вас, украинските избиратели за именно тази ваша гражданска позиция.

Втората по брой мандати „Народен фронт“, финиширалата трета „Самопомощ“, Радикалната партия и „Баткивщина“, които преодоляха 5%-ната бариера – всички те заедно са длъжни да вземат участие в проевропейска коалиция. Но създаването на коалиция не е работа на Президента. В европейската практика инициативата за формиране на коалиция принадлежи на политическата сила, получила на изборите най-много депутатски места. Сигурен съм, че „Блок на Порошенко“ ще се справи достойно с тази задача.

Съгласно Конституцията на Украйна, Коалицията е длъжна да предложи на Президента за утвърждаване посочената от новоизбраната Върховна Рада кандидатура за Премиер-министър. Бъдещата фракция на партия „Блок на Порошенко“ вече откликна на инициативата ми за поста Министър председател на новото правителство да бъде подкрепен Арсений Яценюк. При което, е принципен въпросът за съвместното гласуване на коалиционно споразумение по европейски образец, чийто проект е вече предложен на партньорите и обществото за разглеждане.

Присъщи за европейската политическа култура са много подробните коалиционни споразумения, в които планът за действие е разписан едва ли не по дни. Коалиционното споразумение е договор между коалицията и страната и не трябва да е като конспект от три страници. Преди няколко дни разговарях с германския канцлер Ангела Меркел. Германия има дълга история на коалиционното правителство. По думите на г-жа Меркел, опитът показва, че колкото по-дебело е споразумението, толкова по-дълго време работи коалицията.

Относно състава на самото Правителство – кабинетът на министрите трябва да бъде напълно обновен. Да бъде освободен от непрофесионализма и корупционния път на партийно-квотния принцип. Трябва да се сформира на изключително професионална основа. И най-сетне да започне с провеждането на реформите, опирайки се на обновения Парламент.

Скъпи съотечественици!

Изборите от 26 октомври са важни още и поради факта, че се проведоха и на освободените територии – част от Донецка и Луганска области. За 17-те години господстване на клана на Янукович в Донбас, в региона бяха забравили какво е това „честно гласуване“. За първи път от толкова дълго време, гражданите на Украйна, живеещи в двете най-източни области избираха посланниците си във Върховната Рада свободно и на конкурентна основа. Ще го кажа направо: в основната си част, избраните и получилите подкрепата им, не са герои на нашето време. Макар да е важно, че всички те стоят на позицията за единство на Украйна. Уважавам избора на свободната част на Донбас, направен на изборите за Върховна Рада на Украйна, проведени на 26 октомври. Като Президент на всички украинци съм готов за диалог с тези, които те избраха.

Пълна противоположност на гласуването от 26 октомври са вчерашните псевдо-избори на част от територията на Донбас. Територия, която за съжаление, засега е под контрол на екстремистите. Този фарс под дулата на танковете и автоматите няма нищо общо със свободното волеизявление. И по определение не може да се нарече „Избори“.

Бандитите, терористите и интервентите могат да се коронясат за депутати, премиери, министри. Или като крале и императори. Но каквито и да се самопровъзгласят, те си остават окупанти, крадци и екстремисти. Украйна няма никога да признае тъй наречените „избори“, проведени на 2 октомври. Не можем да уважим избор, който не се е състоял – нито фактически, нито юридически. Нито една страна в света, която уважава себе си и международното право не признава и няма да признае тези тъй наречени „Избори“. Фарсът беше вече осъден от ЕС, САЩ и десетки наши страни-партньори. А представителят на германското правителство днес вече и заяви, че и дума не може да става за отмяна на санкциите срещу Русия.

Псевдо-изборите са грубо нарушение на Минския протокол от 5 септември. Той предвиждаше провеждане на предсрочни местни избори в отделни райони на Донбас, основаващи се изключително и само на украинското законодателство. Ние дадохме такава възможност. Избирателният фарс от 2 ноември влошава ситуацията в Донбас, поставяйки под огромна заплаха мирния процес, чието стартиране постигнахме с цената на колосални свръхусилия. Отговорността за това изцяло и напълно носят изпълнителите, организаторите и поръчителите на псевдо-изборите.

Украйна се придържа неотклонно към духа и буквата на Минския протокол. На фона на грубото му нарушаване от другите страни, ние сме длъжни да коригираме своя план за действие. Днес вече обсъдих с министъра на отбраната новата ситуация. Утре (бел.прев.: 04.11.2014г.) ще проведа заседание на Съвета за национална безопасност и отбрана, където ще анализираме обстановката всестранно и изхождайки – както от оптимистичните, така и от песимистичните прогнози ще внесем необходимите изменеия в сценария за нашите действия.

Един от въпросите, които ще внеса за разглеждане от СНБО е въпросът за отмяната на „Закона за особеностите на местното управление в отделни райони на Донецка и Луганска области“. За времето си този закон изпълни извънредно важна роля за спиране на външната интервенция, за мобилизиране на световна подкрепа за Минските мирни договорености, за потвърждаване искреността на намеренията на Украйна за деескалация на ситуацията в Донбас. На жителите на Донецка и Луганска области и на останалия свят ние демонстрирахме искрения стремеж на Киев за политическо регулиране. Екстремистите отхвърлиха тази възможност. Провеждането на псевдо-изборите торпилира закона и рязко обостри ситуацията в Донбас. Ние сме готови да предоставим широките пълномощия, предвидени в Закона само на легитимно избрани органи на местното самоуправление. А не на бандити, които сами се венчават за царство.

При това, децентрализацията остава ключов момент в арсенала ни за политическо регулиране на Донбас. Ние сме готови сме да приемем нов закон, но при възстановяване на изпълнението на Минския протокол от всички страни, прекратяване на огъня, създаване на буферна зона и установяване на граничен контрол. И разбираеми крачки, които биха означавали заден ход от екстремистите по въпроса за т.нар. „Избори“ от 2 ноември.

Новият закон ще предвижда ясни граници на районите с особен порядък на местно самоуправление в съответствие с Минските договорености. И бюджетна децентрализация, която ще снеме болезнения въпрос кой кого храни. Тя ще позволи тези райони сами, на основата на собствените им ресурси, да отговарят за финансирането си. Всекиму – според труда.

При условие, че в Донбас се възстанови украинската власт, мира, спокойствието и безопасността, МВФ, ползвайки ресурси и от чуждестранните ни партньори, ще обезпечи напълно възстановяването на инфраструктурата там.

Независимо от провокациите, приоритет за украинското ръководство остава дипломатическото урегулиране на въпроса. Едновременно с това, ще продължим интензивното укрепване на отбранителната ни способност в случай на развой на събитията въпреки нашето желание. Този въпрос също ще бъде разгледан на заседанието на СНБО утре (бел.прев.: 04.11.2014 г.)

Вярвам в нашето единство и в нашата победа.

Защото справедливостта е с нас.

Слава на Украйна!“

* Бел. ред.: днес от 17.00 ч. започва назначеното при Президента съвещание на Съвета за национална безопасност и отбрана на Украйна.