Нови резултати от екзит-половете

exitpoll2014_20

„Националният екзит-пол – 2014“, който бе проведен от Фонд „Демократични инициативи „Илко Кучерив“ съвместно с Киевския международен институт по социология (КМИС) и Украинския център за икономически и политически изследвания „Александър Разумков“, обнови резултатите от екзит-половете и вече предлага данни за целия изборен ден до 20.00 ч.

Няма разместване на местата сред партиите и блоковете, които влизат в украинския парламент, има само незначителни изменения в рейтингите на лидерите.

Блокът на Петро Порошенко е увеличил подкрепата си с 0,1%, а блокът на Арсений Яценюк е намалил своята също с 0,1%.

Избирателите на „Самопомощ“ не са намалили своята активност вечерта и това е прибавило към рейтинга на партията 0,2%.

При „Радикалната партия“ и ВО „Свобода“ резултатите не са претърпели изменение, а „Баткивщина“ получава по-нисък с 0,1% резултат, в сравнение с данните към 18.00 ч., които бяха представени на първите екзит-полове след затварянето на избирателните секции.

На основата на екзит-половете и от мажоритарните райони редакцията на новинарската програма ТСН на канал „1+1“ прогнозира разпределението на местата в Радата. Според медията бъдещият парламент ще изглежда така:

1. Блок на Петро Порошенко – 142 депутата;

2. „Народен фронт“ – 93;

3. „Самопомощ“ – 34;

4. „Опозиционен блок“ – 31;

5. „Радикална партия“ – 20;

6. „Баткившчина“ – 27;

7. Всеукраинско обединение „Свобода“ – 25.

Минават също и 51 мажоритарни кандидата, явили се на изборите самостоятелно, без подкрепата на някоя от партиите, и една от интригите в новата Върховна рада ще е към коя парламентарна група ще се присъединят те.

Сайтът на Централната избирателна комисия вече публикува окончателните резултати за избирателната активност до затварянето на избирателните секции в 20.00 часа.

Само  53,27% от избирателите в Украйна са дали своя глас на извънредните парламентарни избори на 26 октомври, но дори тази ниска избирателна активност позволява те да бъдат считани за легитимни.

На същия сайт вече са публикувани първите резултати от изборите, а председателят на ЦИК Михаил Охендовски смята, че предварителните 100% резултати ще бъдат готови след 2-3 дни – в сряда или четвъртък.