Boeing 777

Нова информация за катастрофата на малайзийския Боинг в Източна Украйна

Boeing 777
Снимка: Reuters

Холандия и Украйна почти едновременно обнародваха информация, предоставена от Международната следствена група за разследването на катастрофата на малайзийския Боинг в Източна Украйна.

Началникът на Главния следствен отдел на Службата за сигурност на Украйна  (СБУ) и съпредседател на международната следствена група Васил Вовк съобщи, че в края на годината Холандия ще обнародва съгласувания с всички останали участници в разследването отчет за обстоятелствата около трагедията, която отне живота на стотици хора от десет страни.

Той напомни, че разследването на катастрофата на малайзийския самолет се извършва на международно равнище от обща оперативно-следствена група, която включва представители на правоохранителните органи от Холандия, Белгия, Украйна, Австралия и Малайзия.

В обръщението на холандския прокурор Фред Вестербеке към роднините на загиналите се отбелязва, че разследването е фокусирано върху определяне на точната причина за катастрофата и идентифициране на лицата, отговорни за нея.

«От самото начало Главната прокуратура смята, че става дума за подозрение за умишлено убийство, за предизвикване на авиокатастрофа, довела до смъртта на хора,  както и за военно престъпление » – съобщи Вестербеке, който е и координатор на оперативно-следствената група.

За периода от юли до днес следователите са извършили подробно разследване на излитането на  Боинга от амстердамското летище Схипхол. Проверени са личните данни на пътниците, контрола на сигурността преди излитането, както и какъв багаж е бил качен в самолета.

Експертите са изследвали дигиталните и телекомуникационни засичания на телефонни  разговори, включително обнародваните от украинските разследващи органи.

Проучени са около 5 500 000 000 съобщения в Интернет – в сайтове, блогове и форуми, както и в социалните мрежи, където са били публикувани снимки и видеоклипове от Източна Украйна.

Следователите са провели разпити на очевидци на катастрофата, някои от които и досега се намират в района на военните действия.

Идентифицирани са повечето от загиналите в катастрофата. В телата на някои от жертвите са намерени метални фрагменти, които не са идентични с метала, от който е направен самолетът, и вероятно са елементи от ракетата, с която е бил свален Боинга.

«Многобройните публикувани съобщения говорят за едно: самолетът от полет МН 17 е бил свален от зенитно-ракетна система. Разследваме тази версия, но не можем да пренебрегваме и други версии за катастрофата. Следствието трябва да представи на съда неопровержими доказателства» – подчертава Фред Вестербеке.

Предстои подробно да бъде разследвана вероятността да е била използвана ракетна система БУК – зенитно-ракетен комплекс със среден обсег на действие, който се произвежда в РФ. В същото време разследващите трябва да изключат вероятността да е използван друг вид оръжие.

Вестербеке споделя, че разследването на катастрофата е извънредно сложно и  изисква много време. Според предварителната информация то ще продължи и през цялата следваща година.

Координаторът на оперативно-следствената група подчертава, че главната й цел е намирането на неопровержими доказателства, които да отхвърлят всякакво съмнение, че заподозреният или заподозрените, които ще бъдат изправени пред съда, са истинските виновници за катастрофата.

 Пресцентър на СБУ