Снимка: Думская.net

„Народна рада на Бесарабия“ няма да има

Снимка: Думская.net
Снимка: Думская.net

Службата за национална сигурност на Украйна блокира създаването на така наречената „Народна рада на Бесарабия“ в Одеска област, организирана от представител на руските специални служби.

За това съобщава прес центърът на Службата за сигурност на Украйна (СБУ).

„Сътрудниците на СБУ установиха и блокираха законспирираните контакти на координатора на т.нар. „НРБ“ – гражданин на Руската федерация, бивш ръководител на подразделение на Министерството на държавната сигурност на непризнатата Приднестровска Молдовска република. Той обосновано е заподозрян в причастност към специалните служби на РФ и в момента се намира в Москва“, – се казва в съобщението.

Както е отбелязано от ведомството, проведени са пет санкционирани обиска, задържане и разпити на сепаратистите, отговарящи за комуникацията в антиукраинска посока.

„Един от задържаните, гражданин на Украйна, роден през 1953 г., е трябвало да стане публичен лидер на така наречената „НРБ“ и след това безследно да изчезне. Това би станало информационен повод за обвинение на украинските специални служби“, – разказаха в СБУ.

У задържаните са иззети компютърна техника и носители на информация с текстове на конституцията на Народната Рада на Бесарабия“, над 500 екземпляра от сепаратиския вестник „Новороссия“, други информационни материали, платежни документи и банкови карти. Предполага се, че те са били използвани за финансиране на антиукраинската дейност.

„На всички задържани от Службата за сигурност на Украйна са обявени официални предупреждения за недопускане и отговорност за противоправно поведение, предвидени в Криминалния кодекс на Украйна“, – съобщава СБУ.

Hromadske.tv