Нападения над журналисти, разследващи смъртта на руски военнослужещи в Украйна

В Комитета за защита на журналистите вече се говори за преследване на служители на медиите.

Снимка: REUTERS
Снимка: REUTERS

Журналистите, разследващи смъртта на руски военнослужещи, които според някои съобщения евентуално са загинали по време на бойните действия в Украйна, от края на август са подложени на нападения. За това се говори в заявлението на руския Комитет за защита на журналистите (КЗЖ), съобщава Радио Свобода.

„Русия отрича нейни войници да са въвлечени в конфликта, но журналистите, с които разговаряхме в КЗЖ, заявиха, че нападенията, извършвани предимно от непознати, са започнали след като те са направили опит да разследват странната смърт на руски войници“ – се говори в съобщението.

В КЗЖ отбелязват, че нападенията над журналистите в Русия са започнали след като независимият вестник „Псковская губерния“ публикува редица статии, в които се говори за това, че военните от 76 дивизия са били тайно изпратени в Донбас и въвлечени във военния конфликт на страната на сепаратистите. Според съобщението на вестника, над 100 военнослужещи от Псков са загинали през август в източна Украйна. След тези публикации е извършено нападение над редактора на „Псковская губерния“ Лев Шлосберг, който е местен депутат от партия „Яблоко“.

„В разговора с КЗЖ в болницата, където Шлосберг се лекува след нападението, той разказва, че няколко дена след публикуването на статиите неизвестен го е доближил отзад, съборил го е на земята и е започнал да го бие. Той губи съзнание“ – се говори в заявлението.

В КЗЖ също така разказват за нападението над снимачната група на ВВС на 16 септември, когато журналистите пристигнали в Астрахан, за да подготвят материал за смъртта на руските военнослужещи. Операторът на ВВС е бил нападнат, избит и ограбен. А когато журналистите в продължение на четири часа са давали обяснения в полицията, неизвестен в влязъл в колата им и е изтрил видеозаписите от мемори картите, отбелязват в КЗЖ.

На 14 септември руската активистка за правата на човека Елена Василиева от град Мурманск, която в последно време се занимава с търсене на данни за руснаци, загинали във войната срещу Украйна, заяви, че по последни данни броят на такива загинали е надхвърлил три хиляди и петстотин.

Русия твърди, че няма нейни военнослужещи на територията на Украйна, но е възможно в конфликта да участват доброволци от Русия.

Източник: www.unian.net