Надежда Савченко

Надежда Савченко обяви гладна стачка

Надежда Савченко
Надежда Савченко

Украинската жена пилот Надежда Савченко, която в момента е задържана в московския следствен изолатор номер 6 (СИЗО-6), вчера обяви гладна стачка в знак на протест, че й се отказва медицинска помощ. За това на фейсбук страницата си съобщава  нейният адвокат Иля Новиков.

По-рано бе разпространена информация, че Савченко има възпаление на ухото. По думите на адвокатите й, украинската военнослужеща не получава необходимите лекарства, предписани й от киевски лекар. В изолатора няма специалист, който да може да помогне на Надежда Савченко, а главният лекар на СИЗО приема само в сряда. Състоянието на Савченко, по думите на адвокат Новиков, се е влошило в петък.

Справка

Украинската жена пилот Надежда Савченко бе пленена от проруски сепаратисти в източна Украйна в средата на юни. По-късно стана ясно, че тя се намира в затвор във Воронеж.

Там тя бе обвинена в причастност към смъртта на руски телевизионни журналисти близо до Луганск, нелегално влезли на територията на Украйна и заедно с група сепаратисти снимали репортажи за нападенията над украински военнослужещи. Руските следователи твърдят, че Савченко е била задържана след като тя самата е преминала границата с Русия „без документи и като бежанка“.