Мински съглашения

На преговорите в Минск страните не успяха да се договорят за извеждането на войските на РФ от Донбас


Без най-важния пункт от мирния план дори самите участници в диалога се съмняват в спазването на примирието

Поредно примирие беше подписано в Минск миналата нощ. Спазването му трябва да започне от днес.

Украйна, Русия и ОССЕ приеха нови условия. Екс-президентът Леонид Кучма вече нарече документа исторически. Според политика споразумението може най-сетне реално да прекрати огъня в източна Украйна.

Мински съглашенияИ официален Киев, и самопровъзгласилите се “ДНР” и “ЛНР” на хартия се договориха за прекратяване на огъня. Става дума за извеждане на тежкото въоръжение и контрол над протичането на примирието.

Участниците в кръглата маса набелязаха като условна граница линията на позициите на войските към 19 септември. От този условен фронт се договориха да създадат 30-километрова зона на сигурност. Това означава, че всяка от страните трябва да оттегли войските си на 15 километра.

ОССЕ ще помага тази граница да се прокара не на думи, а на дела. Но това ще бъде трудно да се осъществи. На изток няма отчетлива фронтова линия, траншеи, окопи или бодлива тел, които да отделят позицията на нашите военни от позициите на терористите.

Също така според новите договорености не може да се разполага тежко въоръжение и военна техника в райони, граничещи с населените пунктове Комсомолск, Кумачев, Новоазовск, Саханка. Забраната се отнася и за прокарването на минно-експлозивни заграждения. В тази зона от днес не могат да летят и бойна авиация и чуждестранни безпилотни самолети. Изключение правят летателните апарати на наблюдателите от ОССЕ.

Но страните така и не можаха да се договорят за основното – извеждането от територията на Украйна на чуждестранните войски и техника. Така перспективите пред изпълнението на поредното мирно споразумение остават неясни. Според украинските преговарящи все още не става дума за мир “тук и сега”. Но това е целта.

Минск, Беларус, 20. 09. 2014

Ганна Бока, кореспондент на ТСН

Превод от украински: Албена Стаменова