BBC Panorama

Министерството на финансите на САЩ обвини Путин в участие в корупционни схеми

В интервю за ВВС официален представител на Министерството на финансите на САЩ Адам Шубин нарече президента на Русия корумпиран.

Адам Шубин
Адам Шубин

Той подчерта, че от дълго време на правителството на САЩ е известна причастността на руския президент към корупционни схеми.

BBC отбелязва, че досега правителството на САЩ е наложило санкции на лица от обкръжението на Путин, но самият той за първи път е обвинен в корупция.

„Ние виждахме как той обогатява своите приятели и най-близки съюзници и как маргинализира онези, които не принадлежат към приятелския му кръг и не заемат държавни длъжности. Без значение дали става дума за руски енергоресурси или за други държавни поръчки – той ги насочва към тези, които по негово мнение, ще му служат и изключва онези, в които се съмнява. За мен това е корупция“ – поясни Шубин.

Той не пожела да коментира секретния доклад на ЦРУ от 2007 година, в който се говореше за личното състояние на Путин, възлизащо на повече от 40 млрд. долара, като допълни, че руският президент е успял тайно да натрупа значително богатство.

„Той получава официална годишна заплата от държавния бюджет около 110 хил. долара. Но това не е най-точният показател за богатството му. Дълги години той е работил над различни начини, с които да скрие своето състояние.“

На свой ред, прес-секретарят на Путин Дмитрий Песков заяви пред ВВС, че „нито един от въпросите им не налага отговор, тъй като се явяват чиста измислица.“

Интервюто на Шубин е включено в документалния филм на ВВС „Тайното богатство на Путин“, излъчен вчера вечерта, 25 януари по BBC One. Както ВВС отбелязва, самият Путин е отказал да бъде интервюиран.

Журналистите от ВВС са успяли да се свържат с източници, които твърдят, че знаят как Путин укрива богатството си. Един от тях – бившият председател на „Совкомфлот“ Дмитрий Скарга разказва, че е отговарял за предаването от Роман Абрамович на Путин на яхтата „Олимпия“, струваща 37 млн. долара. Според Скарга, за целта е била използвана офшорна компания. „Текущите разходи по яхтата се плащаха от руския държавен бюджет“ – разказва той и отбелязва, че яхтата е лична собственост на Путин, а не държавна.

Източник: ВВС